fbpx
Mestnik
FOTO: Unsplash.
Aktualno Avto-moto Gospodarstvo Novice

Ste natočili gorivo? Danes ponovna podražitev

 Po državi so od danes dražja pogonska goriva. Na bencinskih servisih zunaj omrežja avtocest in hitrih cest je cena 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva omejena, in sicer na 1,755 oz. 1,848 evra za liter. Bencin je tako dražji za 19,5 centa oz. 12,5 odstotka, dizel pa za 18 centov oz. 10,8 odstotka. Drugod cene določajo trgovci sami.

Vlada je namreč minuli teden sprejela uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki bo s torkom na bencinskih servisih zunaj avtocest za eno leto znova uvedla določanje cen 95-oktanskega bencina in dizla na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar – evro. Modelske cene se bodo izračunavale na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Zaradi pričakovane podražitve so se mnogi potrošniki v minulih dneh odpravili na bencinske servise, kjer pa je ponekod zmanjkalo posameznih vrst goriv. Trgovci so zagotavljali, da so zaloge zadostne in da gre za kratkotrajne izpade, povezane z dobavo in težavami pri logistiki.

Gre za kratkotrajne izpade, povezane z dobavo in težavami pri logistiki, zagotavljajo trgovci.

Kdaj bodo odpravljene težave z gorivom?

Predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popovič je sicer opozorila, da ne morejo zagotoviti, da bodo danes težave z gorivom že takoj odpravljene. Je pa napovedala, da bo do petka vsa prodajna mreža normalno vzpostavljena.

V ponedeljkovi oddaji 24ur zvečer na POP TV pa je predsednik sekcije za promet pri Obrtni zbornici Slovenije Peter Pišek opozoril, da je bilo pomanjkanje goriva na bencinskih servisih vseh trgovcev z nafto nedopustno. “Gospodarstvo je na nogah, ljudje so v stresu,” je dejal in opozoril na nekatere napovedi, ki jih je prejel, da bodo prevozniki danes blokirali bencinske servisa Petrola in OMV kot neke vrste povračilni ukrep.

Da je v Sloveniji dovolj zalog pogonskih goriv, je zagotovil tudi gospodarski minister Matjaž Han. Ministrstvo je sicer na teren poslalo inšpektorje, ki preverjajo spoštovanje cenovne ureditve, prodajo in zaloge ter morebitno zavajanje potrošnikov.

Kljub višjim cenam pa so cene pri nas nižje kot v Avstriji, Italiji in za tujce tudi na Madžarskem, kjer je treba za liter goriva plačati več kot dva evra. Na Hrvaškem so cene podobne kot pri nas.

STA.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih