fbpx
Mestnik
Foto: Splošna bolnišnica Novo mesto.
Foto: Splošna bolnišnica Novo mesto.
Aktualno Dogodki Narava & zdravje Novice

Svetovni dan ledvic. V novomeški bolnišnici so vsako leto ob dnevu pripravili številne aktivnosti

Danes praznujemo svetovni dan ledvic in tema letošnjega dneva ledvic je “Dobro živeti z ledvično boleznijo”. Namen je opolnomočiti bolnike z ledvično boleznijo in njihove svojce, da bolj spoznajo svojo bolezen in z njo lažje živijo.

V SB Novo mesto aktivnosti ob Svetovnem dnevu ledvic organizirajo skupaj s Slovenskim nefrološkim društvom in Sekcijo medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v nefrologiji, dializi in transplantaciji. Vsako leto je bolnišnica pripravila dan odprtih vrat dialize in ob tem predavanja osnovnošolcem. Epidemija koronavirusa jim je že drugo leto onemogočila aktivno sodelovanje na tem področju. Vsako leto so z bolnišnico sodelovali prostovoljci, dijaki srednje medicinske šole, študenti fakultete za zdravstvene vede Novo mesto in študenti medicine. Pripravljali so stojnice z edukacijskim materialom, kjer so mimoidočim merili krvni pritisk in v sodelovanju z laboratorijem določali vsebnost beljakovin v urinu.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih