fbpx
Mestnik
Aktualno Gospodarstvo

V gradnjo oskrbovanih stanovanj za starejše

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedonidirektor Nepremičninskega sklada pokojninskega in invalidskega zavarovanja Andrej Hudoklin in predsednik uprave CGP Martin Gosenca so na rotovžu podpisali pogodbo za gradnjo oskrbovanih najemnih stanovanj na Šegovi ulici. V večstanovanjskem objektu, pod katerim bo nastala tudi garažna hiša, bo do konca leta 2025 zgrajenih 20 stanovanj, ki bodo prve tovrstne arhitekturno prilagojene bivalne enote za starejše v Novem mestu. Investicijo v vrednosti dobrih 5 milijonov evrov bo v večinskem deležu financiral Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja, novomeška občina bo prispevala skoraj 160 tisoč evrov za predhodno ureditev komunalne infrastrukture.

Kot je na podpisu pogodbe izpostavil župan Gregor Macedoni, je objekt, ki bo nastal na sedanjem parkirišču blokov Šegova ulica 7, 9 in 11, premišljeno umeščen v bližino storitev, ki jih starostniki dnevno potrebujejo za ohranjanje kakovosti bivanja. Za najemnike bodo urejeni tudi skupni prostor za druženje, shrambe in 55 parkirnih mest, vsako stanovanje pa bo z arhitekturnimi in arhitektonskimi prilagoditvami primerno za samostojno bivanje ene ali dveh oseb starejših od 65 let.

V sklopu projekta bo izvedena rekonstrukcija kanalizacije in vodovoda na »kratki« slepi Šegovi ulici, kjer bo hkrati celovito urejeno cestišče in dograjen pločnik, predvidoma istočasno z gradnjo bloka pa bodo dela potekala v sosednjih večstanovanjskih objektih na Šegovi ulici 7, 9 in 11. V njih bosta izvedeni energetska sanacija in dozidava dvigal, kar bo bistveno izboljšalo kakovost življenja obstoječim stanovalcem, ki bodo lahko uporabljali tudi nova parkirna mesta.

Na Mestni občini Novo mesto bodo zainteresiranim investitorjem za gradnjo oskrbovanih stanovanj tudi v prihodnje nudili podporo, trenutno pa so tovrstni projekti že predvideni v soseski Brod-Drage, ob novem naselju v Bučni vasi in v Podbrezniku, kjer bo investitor z načrtovanimi večstanovanjskimi objekti nasledil že potekajočo gradnjo petih blokov, v katerih je zasnovanih tudi 33 stanovanj za gibalno ovirane osebe.

VIR: MONM.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih