fbpx
Mestnik
denar
Slika je simbolična.
Aktualno Dogodki Gospodarstvo Novice

V Novem mestu nižja zadolženost

Po podatkih ministrstva za finance so bile do konca leta 2020 slovenske občine zadolžene za skoraj milijardo evrov. Tako je skupni dolg 200 občin znašal 971 milijonov evrov.

V Novem mestu dolg na občana nižji za 85 evrov!

V prejšnji vladi so občine prejela sredstva za investicije v obliki kreditov, medtem ko so v času zdajšnje vlade najprej prejele višjo povprečnino, nato pa še dodatna sredstva za investicije, prejele pa so tudi več evropskih in državnih sredstev. Skupna zadolženost je konec leta tako znašala 971,2 milijona evrov, kar pomeni, da je bil povprečni dolg na prebivalca 473 evrov. Je pa skupni dolg na prebivalca v 41 občinah višji kot 600 evrov, 7 občin pa ima skupni dolg na prebivalca višji kot 1.000 evrov.

Najvišji dolg so imele naslednje občine:

– Gornji Petrovci 2.006 evrov

-Kostel: 1.203 evrov

-Solčava: 1.157 evrov

– Šentrupert: 1.151 evrov

-Dobrepolje: 1.104 evrov

-Šentjernej: 1.014 evrov

-Litija: 1.005 evrov

Novomeški dolg 8 milijonov evrov

Po oceni vlade stanje zadolženosti občin ni kritično.

Glede na višino dolga je daleč pred vsemi Ljubljanska občina, kjer dolg znaša 202 milijonov evrov, kar pomeni povprečno 741 evrov na prebivalca. Medtem ko je drugo največje slovensko mesto Maribor zadolženo za dobrih 70 milijonov evrov, kar pomeni 668 evrov na prebivalca. Občina Novo mesto pa je zadolžena za 8 milijonov evro, kar pomeni 220 evrov na občana.

Nižja zadolženost občin v JV regiji

Če so bile leto pred tem občine JV regije skupaj zadolžene za 65,8 milijona evrov, je ob koncu leta 2020 dolg znašal le 64,2 milijona evrov. Kar pomeni, da se je skupna zadolženost v regiji znižala za 1,6 milijona evrov. Zadolženost se je v letu 2020 povečala v občini Črnomelj, Kočevje, Loški Potok, Mirna in Ribnica, znižala pa se je v Dolenjskih Toplicah, Kostel, Metlika, Mirna Peč, Mokronog – Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje in Žužemberk.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih