fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Kultura Novice

V večernih urah na pročelju Knjižnice Mirana Jarca na ogled interaktivna razstava

V četrtek, 7. januarja 2021, ob 19. uri je novomeška Galerija Simulaker, s katero upravlja zavod LokalPatriot, z odprtjem razstave Nejca Trampuža z naslovom ByeByeWorld.exe pričela z razstavnim programom za leto 2021. Zaradi trenutnih omejitev zbiranja in organizacije prireditev se je razstava preselila v javni prostor, na pročelje Knjižnice Mirana Jarca, mimoidoči pa lahko v razstavi sodelujejo z uporabo svojih mobilnih naprav – navodila za sodelovanje najdejo na informacijski tabli, ki spremlja projekcijsko postavitev. Interaktivno intermedijsko razstavo si lahko vsak dan do vključno 17. januarja 2021 ogledate med 17. in 21. uro.

Razstavo si je možno ogledati in v njej sodelovati tudi prek spleta, nahaja se na naslovu ByeByeWorld.exe. Za ogled priporočamo uporabo računalnika. Uradna otvoritev razstave je potekala prek spletnega prenosa v živo, ki ga je spremljalo okoli 50 obiskovalcev. Posnetek prenosa otvoritve je še vedno dostopen na Facebook strani Galerije Simulaker.

Nejc Trampuž je eden izmed dobitnikov nagrade PS37, ki jo je v letu 2019 podelila Galerija Simulaker. Umetnik deluje na področju fotografije in intermedijske umetnosti. V njegovih študijskih delih se je ukvarjal predvsem s formo umetniških del, ki so v tesni povezavi z naplavinami sodobne tehnologije. Skozi raziskovanje le-te, je Trampuž začel sodelovati s programerjem Srđanom Prodanovićem, ki je prisostvoval tudi pri nagrajenem projektu. Zanimanje kaže tudi za napake in zdrse, ki se zgodijo pri izvajanju različnih procesov. Trenutno ga vse bolj zanima družbena, tehnološka in okoljska kritika, ki jo predstavlja v obliki interaktivnih instalacij in kolažev. 

Izhodišče Nejca Trampuža je zasidrano v mediju fotografije, ki pa jo razume času primerno. Njegov ustvarjalni proces vključuje hitrost interneta, najdene in revne podobe ter družbeni kontekst tega medija. Prav s takšnim razmišljanjem rahlja meje znanih fotografskih form in jih poskuša preseči. Umetnik tako ne postane ujetnik forme, ampak se poslužuje različnih izrazov, ki so na voljo danes.
 
Najnovejši umetniški projekt ByeByeWorld.exe je generator kolaža, ki deluje kot interaktivna avdiovizualna aplikacija. Skupaj z umetnikom Nejcem Trampužem jo razvija programer Srđan Prodanović, za zvočno opremo pa skrbi Tim Kropivšek. Gre za drugi del World.exe projekta, ki v teh turbulentnih časih zavzema digitalno obliko. Interaktivni generator ustvarja kolaže nadrealističnih krajin, interakcija pa tokrat temelji na toku novic, bolj ali manj tesno povezanih z okoljsko problematiko. Naslov razstave ByeByeWorld.exe [AdijoSvet.exe] je smiselno nadaljevanje prvega dela projekta, ki se imenuje HelloWorld.exe [ZdravoSvet.exe]. Ta besedna zveza je pogosto prva stvar, ki jo napišejo tisti, ki se učijo programiranja. Istoimenski programi, ki prav tako običajno izpišejo to besedno zvezo, so uporabljeni zato, da prikažejo osnovne sintakse dotičnega programskega jezika. Končnica .exe je navadno pripona izvršljive datoteke v mnogih operacijskih sistemih – t.i. ‘executable file format’ (execute v angleščini pomeni izvršiti ali pa usmrtiti).

Prvi del projekta, ki je bil izveden v sklopu Galerije AQ v Celju, je zastavljen v daljni prihodnosti, ko človek Zemlje ne naseljuje več. Pri razstavi ByeByeWorld.exe pa se vračamo v trenutek, ko se s frazo ‘adijo, svet’, ljudje poslavljamo, verjetno ne le od planeta kakršen je bil pred nami, ampak morda tudi od naše lastne prihodnosti. Projekt se iz prihodnosti po izumrtju človeštva, leta 3020, vrača nazaj v dobo antropocena, v začetek leta 2021. S povratkom v sedanjost se umetniško delo poleg svoje prezence na medmrežju, uteleša tudi fizično s projekcijo v javnem prostoru na pročelju Knjižnice Mirana Jarca v Novem mestu.

Razstavni program Galerije Simulaker podpirata Mestna občina Novo mesto in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Vabljeni k ogledu!

Kurator razstave: Adrijan Praznik
Obrazstavno besedilo: Adrijan Praznik
Producent razstave: Galerija Simulaker / LokalPatriot

Fotografije:  k.p.l. / LokalPatriot

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih