fbpx
Mestnik
FOTO: DARS.
Aktualno Gospodarstvo Novice

V veljavi poroštveni zakon za tretjo razvojno os

Danes je začel veljati poroštveni zakon za obveznosti Darsa. Na njegovi podlagi se bo financiralo avtocestne projekte na tretji razvojni osi in na še nekaterih drugih odsekih v skupni vrednosti 785 milijonov evrov, poroča STA.

Z zakonom se državno poroštvo podeljuje za financiranje odseka od Šentruperta do Velenja jug na severnem delu tretje razvojne osi ter za prvi odsek na južnem delu tretje razvojne osi med Osredkom in Malinami na območju Novega mesta.

Poleg tega poroštvo pokriva še projekta hitre ceste Markovci-Gorišnica in Gorišnica-Ormož ter širitev zahodne ljubljanske obvoznice med razcepoma Koseze in Kozarje v šestpasovnico.

Državno poroštvo se daje do višine 50 odstotkov investicijske vrednosti projektov, preostanek bo zagotovil Dars. Za vseh pet projektov je potrebna le še izvedba, ki pa brez bančnih posojil ni mogoča. Ker zakon Darsu daje za do največ 392,44 milijona evrov poroštev države, bodo ta lahko bolj ugodna.

Državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Aleš Mihelič je ob potrjevanju zakona v DZ povedal, da Dars od ustanovitve leta 1993 do sedaj ni nikoli unovčil niti centa iz naslova poroštva. Zakon so podprli v vseh poslanskih skupinah, saj tretjo razvojno os vse uvrščajo med prednostne projekte države.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih