fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice Zanimivosti & Zabava

Valentinovo – dan ljubezni

Današnji dan je dan, ki se ga še posebej veselijo zaljubljenci. Pravijo mu tudi dan ljubezni, sicer pa je bolj razširjen izraz valentinovo oz. praznik svetega Valentina.

Praznik se je sprva praznoval kot rimokatoliški dan posta v čast svetemu Valentinu. Današnji pomen pa je dobil šele po visokem srednjem veku, ko se je razvila zamisel o romantični ljubezni.

Pošiljajo se »valentinčki«

Mnogo ljudi že tradicionalno na ta dan pošiljajo ljubezenske voščilnice, ki jih pravimo tudi »valentinčki«. Po nekaterih ocenah jih ljudje vsako leto pošljejo milijardo, s čimer se praznik po številu poslanih voščilnic uvršča takoj za božičem.

Kot rečeno je prvo povezavo o povezanosti svetega Valentina z romantično možno zaslediti v visokem srednjem veku. Takrat so 14. februar označevali kot dan, ko se ženijo ptički. Zaljubljenci pa so si takrat izmenjevali pisemca in se imenovali za valentine.

Zakaj ravno »valentinovo«

Obstaja legenda, v kateri naj bi na večer, preden je bil sveti Valentin mučen zaradi svoje krščanske vere, ječarjevi hčerki predal ljubezensko pismo, na katerem je pisalo »Od tvojega Valentina«. To naj bi bil povod za oblikovanje praznika s poimenovanjem »valentinovo«.

Kaj se običajno podarja?

Tradicija obdarovanja se razlikuje od kulture do kulture. V zahodnem svetu večinoma obdarujejo moški ženske, največkrat jim podarijo vrtnice in čokolado, pa tudi nakit. Praznik praznujejo tudi v šolah, kjer učenci vsakomur v razredu podarijo voščilnico in darilce.

Na Japonskem, v Koreji in tudi v Avstraliji pa so v vlogi obdaritelja večinoma ženske, ki svojim moškim ter osebam, ki jih imajo rade, podarjajo slaščice in cvetje. Za mnoge ženske, predvsem tiste, ki delajo v pisarnah, tako ta dan pomeni obvezo, da vsem moškim v podjetju podarijo čokolado, včasih pa jim to predstavlja precejšnje stroške.

Med Slovenci valentinovo najbolj priljubljeno na Primorskem

Po kmečkem koledarju so v Sloveniji na ta dan pričeli z deli v vinogradih in na vrtovih. V Beli Krajini pravijo, da se na ta dan prične pomlad. V SV Sloveniji gospodinje na valentinovo po drevju in grmih otrokom nastavijo Valentinove potičke. Med Slovenci naj bi bil ta praznik najbolj priljubljen na Primorskem.

M.K.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih