fbpx
Mestnik
Aktualno

Vročinskega vala še ne bo konec

Slovenija je že več dni v primežu vročinskega vala, ta pa se bo še nadaljeval globoko v naslednji teden, so napovedali na agenciji za okolje (Arso). Hitro se je ogrelo tudi slovensko morje, ki ima v Kopru trenutno 29,2 stopinje Celzija, po ocenah Arsa pa je mogoče, da bo v prihodnjem tednu padel rekord temperature morja.

Kot je povedala dežurna hidrologinja na Arsu Maja Koprivšek, jih rekord ne bi presenetil. “Trenutna najvišja dnevna temperatura morja, ki smo jo zabeležili, je 29,2 stopinje Celzija. Pričakujemo, da se bo morje v naslednjih dneh še segrevalo, a nekoliko počasneje kot v zadnjih dneh, ko se je v zgolj štirih dneh segrelo s 26 na 29 stopinj.

Je pa dvig temperature odvisen od vremenskih dejavnikov in tudi od tega, kako bo veter premešal vodne mase. Temperature morja so sicer za ta čas običajne,” je razložila Koprivšek. Kot je dodala, smo temperaturni rekord v slovenskem morju sicer izmerili 17. julija 2010, ko je imelo morje 31,1 stopinje Celzija.

“Točnega odgovora, do kdaj bo tokratni vročinski val trajal, še ni,” je opozoril dežurni prognostik na Arsu Blaž Šter. Čeprav pričakujejo, da bo konec tedna vročina nekoliko popustila in bodo termometri pokazali nekaj stopinj manj, ta padec še vseeno ne bo dovolj izrazit, da bi govorili o koncu vročinskega vala.

“Tako danes kot v petek in soboto bo tudi še precej soparno, sopara bo nekoliko popustila v nedeljo. Že v začetku prihodnjega tedna pa spet pričakujemo naraščanje temperature. Verjetno bo v prihodnjem tednu najbolj vroče sredi tedna, v torek in sredo, potem pa je še vprašanje, kaj se bo zgodilo, ali se bo ohladilo ali se bo vročina nadaljevala, saj so napovedi še negotove. Bo pa še lep čas vroče,” je napovedal Šter.

Kot so še sporočili z Arsa, je bil najdaljši vročinski val v zgodovini uradnih meritev v Sloveniji zabeležen prav v Kopru, in sicer med 14. julijem in 11. avgustom 2022, ko je vročinski val trajal 29 dni.

STA.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih