fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice

Zmanjkalo mi je cigaret, pozabil sem koliko je ura – to so najpogostejši izgovori Novomeščanov v času policijske ure

Z uveljavitvijo ZZUOOP je policija 24. 10. 2020 tako postala začasni nadzorni in prekrškovni organ za procesiranje kršitev in ukrepov iz 2. in 3. točke prvega odstavka 39. člena Zakona o nalezljivih boleznih.


Alenka Drenik, predstavnica za odnose na PU Novo mesto pravi, da ob prevzemanju novih nalog niso zanemarili ostala področja kot so kriminaliteta, prometna varnost, varovanje državne meje in vzdrževanje javnega reda in miru. Se pa je njihovo delo tako kot za vse državljane v zadnjem letu močno spremenilo. »Da bi zaščitili zdravje zaposlenih smo prilagodili organizacijo dela, zagotoviti smo morali dosledno upoštevanje vseh zaščitnih ukrepov in uporabljati zaščitna sredstva,« pove. Veliko pozornost so namenili tudi varnosti policistov v postopkih s storilci kaznivih dejanj in prekrškov zoper katere je potrebno zaradi neupoštevanja ukazov in zagotavljanja javnega reda in miru uporabiti prisilna sredstva. V takih primerih so policisti še bolj izpostavljeni okužbam, saj so v neposrednem stiku z njo in takšne naloge ni mogoče opravljati na razdalji.


Dnevno na območju Policijske uprave Novo mesto opravijo kontrolo 350 do 400 krajev.

Dela jim ne primanjkuje, Novomeščani dosledno upoštevajo omejitev gibanja

Če primerjamo število klicev občanov na številko 113 z lanskim letom s prvim vikendom v marcu, ugotavljajo, da so letos prejeli le za 15 % manj klicev. Kot pravi velika večina občanov dosledno upošteva določila odlokov, med katere sodi tudi omejitev gibanja med 21. in 6. uro. Na območju Novega mesta je v času Odloka največ kršitev ugotovljenih na mejnih prehodih in pri kontroli cestnega prometa. »Vsekakor pa smo oglobili tudi vse tiste, ki so jih policisti prijeli pri storitvi kaznivih dejanj, ker so zmotno pričakovali, da je v tem času manj možnosti, da jih zalotimo,« pove.

Izgovori: zmanjkalo cigaret, pozabil sem, koliko je ura

Od 24. 10 do vključno 4.3. so na območju PU Novo mesto ugotovili 1264 prekrškov, ki se nanašajo na prepovedano gibanje ljudi med 21. in 6. uro V 835 primerih so kršiteljem izrekli globo, v 429 primerih pa so presodili, da bo opozorilo zadosten ukrep. Kot nam pojasni predstavnica za odnose z javnostmi in samostojna policijska inšpektorica Alenka Drenik so izgovori tistih, ki se gibljejo v času policijske ure različni od tega, da je nekomu zmanjkalo cigaret, da je odšel na sprehod zaradi slabega počutja ali nespečnosti, da je pozabil, koliko je ura in predvsem pri tujcih nevednost o predpisih o prepovedi gibanja.

Ljudje še vedno potrebujejo njihovo pomoč, kot so jo pred policijsko uro


V tem času je manj prometa, ni prireditev, a dela jim ne zmanjka. Povečala se je obravnava kršitve javnega reda in miru v zasebnih prostorih in na žalost tudi kazniva dejanja povezana z nasiljem v družini. »Policisti občane pozivamo: ravnajte odgovorno, spoštujete ukrepe za zajezitev epidemije covida-19, tako zaradi sebe kot tudi zaradi drugih, saj lahko le vsi skupaj z odgovornim in samozaščitnim vedenjem ustavimo širjenje virusa,« poudari Drenikova.

K.N.
Avtor fotografije: Jani Vimpolšek s PU Novo mesto.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih