90 let predšolske vzgoje v Novem mestu

V letu 2020 je predšolska vzgoja v Novem mestu obeležila 90 let, pred kratkim pa je vodstvo dveh največjih vrtcev v Mestni občini Novo mesto v sodelovanju z vsemi podružnicami v javnosti predstavilo film z naslovom 90 let novomeških vrtcev.

Zgodovina predšolske vzgoje

Zapisi o organizirani predšolski vzgoji v Novem mestu segajo v leto 1930. Državni otroški vrtec je pričel delovati 1. marca 1930 v prizidku OŠ Center. Otroci, ki so obiskovali vrtec, so bili stari od 4 do 7 let. V prvem letu je bilo v vrtcu 80 otrok in so bili razporejeni v dve skupini. Intenziven razvoj predšolske vzgoje se je pričel po letu 1965, ko je bilo zgrajenih več novih vrtcev. Z gospodarskim razvojem občine, ki je terjal zaposlitev obeh staršev, je namreč naraščala tudi potreba po varstvu.

Organizacija življenja v vrtcih se je sprva podrejala predvsem zdravstveno-higienskim standardom in praktičnim zahtevam dnevne rutine. Danes je vrtec mnogo več kot to.

Temeljno poslanstvo vrtcev v Mestni občini Novo mesto je ustvarjanje pogojev za celovit razvoj otrokovih telesnih in duševnih funkcij v skladu z javnoveljavnimi programi ter pomoč staršem pri celoviti skrbi za otroka. Skupaj z vsemi, ki vstopajo v vrtec, ustvarjajo spodbudno učno okolje in s pomočjo vrednot spoštovanja, sprejemanja, poštenja, odgovornosti ter pedagoškim optimizmom vzgajajo otroka v samostojnega, ustvarjalnega in zadovoljnega človeka. Z ozaveščanjem svoje vloge in zagotavljanjem strokovnosti spremljajo in razvijajo otrokove zmožnosti, s poudarkom na socializaciji, igri in učenju.

Visok jubilej so v novomeških vrtcih obeležili na različne načine prek celega leta. V vseh vrtcih so marca 2020 posadili drevo: v vseh enotah vrtca Ciciban, Pedenjped, v vrtcu pri OŠ Brusnice, pri OŠ Stopiče in v vrtcu Ringa Raja. Namesto torte so tako vrtcem ob obletnici podarili drevo.

Film, ki nas popelje skozi čas predšolske vzgoje v Mestni občini Novo mesto

Zdaj predstavljajo še film z naslovom 90 let novomeških vrtcev, gledalce pa je v filmu nagovoril tudi župan Gregor Macedoni. Film si lahko ogledate na povezavi, za avtorsko zamisel, fotografijo in izdelavo filma pa so poskrbeli v Vrtcu Pedenjped Novo mesto.

Povezane objave

Mestna občina Novo mesto najmanj zadolžena mestna občina

Novomeščan Gregor Kren navdušil na Gorenjskem

(GALERIJA) Čudovit praznik motoristov

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih