Če ne pospravite iztrebke, vas čaka globa v višini 100 evrov

V Novem mestu se še vedno pojavlja problem, da lastniki ljubljenčkov ne pospravljajo pasjih iztrebkov iz zelenih in drugih javnih površin. Zakon o zaščiti živali pravi, da je lastnik dolžan skrbeti zanj in da ne naredi s tem drugim škode: ne ljudem ne živalim ali okolju.

Nedavno se je na družbenem omrežju oglasil župnik Župnije Novo mesto – Šmihel in zapisal, da se že nekaj mesecev travnik pred cerkvijo uporablja za pasji WC.

“Da v Šmihelu in v okolici psi ne znajo brati, verjamem. Da je mogoče kakšen lastnik psa prešprical osnovo šolo, ko so se učili osnovne kulture in bontona, tudi verjamem. Da kakšen lastnik psa ne zna brati, bi tudi verjel. Zato smo za te lastnike na tablico poleg napisa dodali še risbico, ki kaže kaj na travniku pred cerkvijo psi ne smejo početi. Tisto risbo pa verjamem, da vsi zmorejo razumeti. Se motim,” je zapisal župnik Župnije Novo mesto- Šmihel.

Mestna občina Novo mesto je v zadnjem času izpeljala akcijo, v kateri so poostrili nadzor na tem področju. V skladu s 17. členom Odloka o javnih površinah Mestne občine Novo mesto morajo v primerih onesnaževanja javnih površin z iztrebki lastniki oziroma vodniki živali te na primeren način takoj odstraniti.

Globa 100 evrov

Za prekršek posameznika, ki ravna v nasprotju s tem členom se ga kaznuje z globo 100 evrov. Prisotnost iztrebkov lahko pomeni tudi zdravstveno nevarnost predvsem za majhne otroke, ki lahko iztrebek primejo in ga nehote zanesejo na obraz in v usta. Iztrebki pa so lahko tudi različni povzročitelji nalezljivih bolezni, pri psih so to pasje gliste in pasje trakulje, katere v zunanjem okolju živijo več let in tako predstavljajo tveganje za okužbo.

K.N.

Povezane objave

Mestna občina Novo mesto najmanj zadolžena mestna občina

Novomeščan Gregor Kren navdušil na Gorenjskem

(GALERIJA) Čudovit praznik motoristov

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih