Dom starejših občanov ima nov dnevni center in prostore za začasno namestitev

FOTO: MONM.

V Domu starejših občanov v Novem mestu so uporabi uradno predali novozgrajeni prizidek Ajda z dnevnim centrom in prostori za začasno namestitev. Naložba je vredna 4,1 milijona evrov vredno. Iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in od države so zanjo skupaj dobili nekaj več kot 1,43 milijona evrov. Razliko so pokrili sami in s posojilom.

Z bančnim posojilom so pokrili 1,8 milijona evrov naložbenih stroškov, preostanek pa z lastnimi sredstvi, je povedala direktorica novomeškega doma starejših Milena Dular. Skupna površina vseh novo pridobljenih prostorov znaša 1800 kvadratnih metrov, hkrati so prišli do dodatnih parkirišč skupne površine 1500 kvadratnih metrov.

Ker je prizidek Ajda povezan z drugimi prostori te ustanove, pričakujejo tudi sinergijski učinek z drugimi dejavnostmi doma, kar je še posebno pomembno v zdajšnjih težkih kadrovskih razmerah, je dodala.

Dnevni center je sicer namenjen starejšim, ki v domačem okolju ne zmorejo več živeti povsem sami, in drugim starejšim, ki si želijo dejavno preživljati svoj prosti čas.

Center bo med 7. in 16. uro odprt od ponedeljka do petka. Tamkajšnje dejavnosti bodo usmerili v krepitev telesnih in umskih sposobnosti, v ohranjanje ročnih spretnosti in različne oblike družabnosti. Skrbeli bodo za medgeneracijske in generacijske povezave.

Uporabnikom bodo omogočali tudi prehrano, frizerske in pedikerske storitve, pranje in likanje perila, šiviljske storitve, osebno nego, fizioterapijo, delovno terapijo in še drugo. Novi dnevni center lahko sprejme do 30 uporabnikov.

V prvem in drugem nadstropju novega prizidka pa so uredili skupaj 14 sob za 20 stanovalcev, ki potrebujejo začasno namestitev. Stanovalce bodo tam sprejeli za največ tri mesece. Te novo urejene prostore bodo namenili začasnim stanovalcem za okrevanje po odhodu iz bolnišnice, ali pa med krajšo odsotnostjo njihovih svojcev ali skrbnikov.

FOTO: MONM.

Vse omenjene oblike socialnega varstva novomeški dom starejših sicer že izvaja, “v novih prostorih in ob sodobni opremi bo pa vse omenjeno potekalo bistveno širše in lažje”, je ocenila direktorica.

Kot je dodala, je bilo za novomeški dom preteklo leto močno naložbeno naravnano. V začetku leta lani so namreč fizioterapijo in delovno terapijo preselili v najsodobneje urejene prostore prenovljenega podstrešja, razširili so kuhinjski vhod in začeli gradnjo novega prizidka Ajda na vzhodni strani domskega kompleksa.

Pri domu sicer gradijo še drugi nov prizidek, v katerem bodo dobili dodatnih 60 mest, s katerimi bodo sprostili zmogljivost zdajšnjih prostorov in dvignili bivalni standard stanovalcev. Zmogljivost doma bo sicer ostala pri 350 stanovalcih, iz večposteljnih pa jih bodo lahko preselili v eno in dvoposteljne sobe. Omenjeni prizidek nameravajo končati do konca junija, odpreti pa konec septembra. Gre za državno naložbo v skupnem znesku 5,7 milijona evrov, je pojasnila.

V Domu starejših občanov Novo mesto sicer nekaj manj kot 230 zaposlenih skrbi za 315 stanovalcev, je še navedla Dularjeva.

STA./ML.

Povezane objave

Mestna občina Novo mesto najmanj zadolžena mestna občina

Novomeščan Gregor Kren navdušil na Gorenjskem

(GALERIJA) Čudovit praznik motoristov

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih