Festival DOJIVA SE tretjič v Trebnjem

Tri leta (2019-2021) je festival potekal tudi v Novem mestu. Letos bosta za Dolenjce najbližji lokaciji Trebnje in Brežice. Foto: Barbara Cimerman.

Drugega avgusta obeležujemo svetovni dan dojenja, prvo soboto v avgustu pa letos že devetič poteka festival Dojiva se. Vsako leto ga organizirajo v več krajih po Sloveniji, letos bo potekal na petnajstih lokacijah, med drugim že tretjič zapored tudi v Trebnjem.

A čeprav se imenuje festival dojenja, organizatorke poudarjajo, da ni namenjen le mamam, ki dojijo. Prvotni namen festivala je povezovanje, medsebojna podpora in prenos znanja.

V Trebnjem festival pripravljajo tretje leto zapored. K druženju in izmenjavi izkušenj vas vabijo v soboto, 6. avgusta, med 9h in 12h, v Park likovnih samorastnikov Trebnje (na ploščad pred knjižnico). Udeležba je brezplačna.

»Na dogodku bo z nami več gostov iz naših krajev. Pridružita se nam Anja Žabkar, svetovalka za dojenje in Mirjam Rojec, ki bo po zaključeni porodniški začela s psihološkim svetovanjem po principih vedenjsko-kognitivne psihoterapije, kjer bo delala tudi z nosečnicami in mamicami, ki se soočajo s tesnobo in depresijo. Maja Klemenčič iz zasebnega vrtca Hiša otrok Trebnje bo pripravila Montessori kotiček za otroke, delili bomo vodnike za starše Zaupam si, imeli bomo kotiček za najmlajše z milnimi mehurčki, kredami in pobarvankami, predstavili bomo pralne pleničke in vam ponudili seznam knjig za branje o nosečnosti, vzgoji, odnosih … V sodelovanju s knjižnico Pavla Golia si bodo lahko obiskovalci izposodili knjige iz seznama. Ves čas bo z nami fotograf Luka Rifelj (Fotomomenti), ki bo imel tudi mini družinsko fotografiranje,« nam je program predstavila organizatorka Nataša Smolič.

Organizatorke festivala v Trebnjem Anita Tratar, Nataša Smolič in Anja Žabkar.

Festival je namenjen nosečnicam, da bodo pripravljene na dojenje, mamam, ki dojijo, pa tudi tistim, ki otroka hranijo po steklenički. Dobrodošli so tudi moški, da bodo lažje razumeli dogajanje po prihodu dojenčka. S seboj lahko pripeljete tudi sorodnike, povabite pa tudi patronažne sestre in vse druge, ki delajo z nosečnicami in mamami po porodu. »Za vse je to krasna priložnost za neformalno druženje, izmenjavo izkušenj in izkazovanje podpore doječim mamam. Festival je naravnan na izkušnjo mama-mami. Ko imamo podporo, si lahko zaupamo. Ko si zaupamo, je vse mnogo, mnogo lažje,« je povedala vodja festivala Urška Repnik.

Ob letošnjem festivalu bo že petič izšel vodnik Zaupam si: priročnik za vse starše, ki si želijo več. Vodnik za nosečnost, dojenje in starševstvo vsebuje strokovne članke in praktične nasvete za porod, vzgojo, zdravje in odnose. V zameno za prostovoljni prispevek ga dobite na festivalu.

Še pred samim festivalom, pa tekom tedna pripravljajo brezplačna spletna predavanja. V ponedeljek, 1. avgusta, ob 20.00, predavanje z naslovom Roditi lepo, ne samo (po)trpeti! V sredo, 3. avgusta, ob 20.00, predavanje Priraščeni jezički: kaj, zakaj, kako? V četrtek, 4. avgusta, ob 20.00, pa predavanje očetov za očete: kako biti dober oče v 21. stoletju? Dostop do predavanj dobite s prijavo na: https://veva.si/dojivase/

MZL

Povezane objave

52. TEDEN CVIČKA vabi

 Dr. Vladimir Prebilič: Pogum ZA močnejšo Evropo in boljšo Slovenijo

Trčila v brežino in se z vozilom prevrnila

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih