Kaj se dogaja z obljubljenimi najemniškimi stanovanji za mlade v centru Novega mesta?

Novomeška občina je konec prejšnjega leta objavila novico o prihajajočih stanovanjih za mlade, ki bodo urejena v centru mesta, v spomeniško zaščitenih objektih na Glavnem trgu 2 in Dilančevi ulici 3. Takrat so poročali, da bodo v najboljšem primeru vseljiva že konec letošnjega leta. Ker je ta čas že tu in o tej zadevi še ni slišati ne duha, ne sluha, smo o trenutni situaciji povprašali pristojne na Občini Novo mesto.

Zanimalo nas je, kako daleč so s prenovo in kdaj predvidevajo, da bodo stanovanja dejansko bila na voljo za najem. Iz Občine so nam odgovorili, da imajo za stavbo na Glavnem trgu 2, kjer je predvidena ureditev osmih stanovanj, že pridobljeno pravnomočno gradbeno dovoljenje, trenutno pa pripravljajo razpisno in investicijsko dokumentacijo, da bi lahko v začetku prihodnjega leta izpeljali razpis za izvajalca gradbenih del in pridobili evropska sredstva. Temu bi lahko že spomladi sledil tudi začetek gradbenih del.

Pri obnovi stanovanj na Dilančevi 3 pa se soočajo z nekoliko večjimi izzivi, saj trenutno še rešujejo premoženjsko-pravne zadeve, kar pomeni, da je nemogoče napovedati, kdaj bodo pripravljena za najem.

Novi prostori bodo vsaj delno reševali stisko mladih po iskanju primernega bivališča, zato si občina prizadeva za čim hitrejšo rešitev situacije. Projekt bo poleg reševanja stanovanjske problematike prispeval tudi o oživljanju obnovljenega mestnega jedra, kar je tudi eden izmed glavnih namenov.

Naj spomnimo, da bodo stanovanja reševala problematiko sedemnajstim družinam, velikost le-teh se bo gibala med 53 in 100 m2. Ocenjena vrednost gradbenih del znaša približno 2,45 milijona evrov (brez DDV), občina pa bo večino sredstev (tj. 2,2 milijona evrov) skušala pridobiti iz evropskega mehanizma Celostnih teritorialnih naložb.

M. K.

Povezane objave

Svetovni dan veterinarjev: Stroka, ki prispeva k zdravju živali in socialnemu blagostanju ljudi

V javni razpravi predlog proračuna Mestne občine Novo mesto za leto 2025

V zavodu Rudolfovo z aktivnostmi za integracijo umetne inteligence v poklicno izobraževanje

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih