Kako varno je kopanje v naših najbližjih kopališčih?

Po tem ko so pretekli konec tedna v termah Tuhelj v hrvaškem Zagorju evakuirali obiskovalce bazenov, smo preverili, kako je za varnost poskrbljeno v kompleksih term Krka. V termah, ki so nam najbližje zagotavljajo, da so varne in kakovostne kopalne izkušnje obiskovalcev njihova prvenstvena naloga.

Spomnimo. V hrvaških termah je bilo 11 obiskovalcev odpeljanih v bolnišnico, kriva je bila nenamerna napaka službe za upravljanje s kemikalijami.

Iz term so sporočili, da je do nesreče prišlo, ko je zunanja služba za upravljanje s kemikalijami ob dostavi natrijevega hiperklorida namesto te kemikalije v rezervoar natočila kislino, pri čemer se je sprožila kemična reakcija. Poudarili so še, da situacija ni povezana z bazensko vodo.
Nastali plin se je začel širiti po prostoru proti savnam in wellness centru. Vodja oddelka vzdrževanja je bil v nekaj minutah prisoten na mestu nesreče ter je skupaj z ostalimi sodelavci ravnal po predvidenem protokolu.

Sicer situacija ni bila povezana z bazensko vodo, kljub temu smo preverili, kako za varnost skrbijo v termah Krka.

“Glede vzdrževanja kakovostne kopalne vode, čistoče bazenov in njihove okolice ter glede varnosti kopalcev izpolnjujemo vse zakonske zahteve, ki veljajo za to področje. Meritve kopalne vode se izvajajo večkrat dnevno avtomatično, na določene periode, prav tako jih večkrat dnevno izvajamo tudi ročno. Poleg tega sodelujemo z verodostojnim pogodbenim partnerjem (NLZOH – Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano), ki redno preverja in nadzira kakovost vode, izvaja predpisane zunanje kontrole, vzpostavljen pa imamo tudi sistem notranjih kontrol in postopkov za zmanjševanje tveganj,” sporočajo iz term Krka.

Pristojni dodajajo, da so rezultati preverjanj kopalcem na voljo na oglasnih deskah kopališč. Kot narekuje področna zakonodaja, varnost na kopališčih zagotavljajo z usposobljenim osebjem.

Povezane objave

Novomeški kriminalisti vložili ovadbo zoper osumljenca prevare s toplotnimi črpalkami

Nasilni pacient ni hotel zapustiti čakalnice

Trije mladi nasilneži oropali skupino mladoletnikov

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih