Letošnja pozeba večja kot v minulih letih

Foto: Primorske novice

Močne pozebe leta 2016, 2017, 2021 – najmočnejša doslej. Lahko bi rekli, da je pozeba postala vsakoletna stalnica pri sadjarstvu in v vinogradništvu. Letošnja je bila večja, kot v minulih letih, pravi svetovalka za sadjarstvo, Andreja Brence. “Preuranjeno je govoriti o natančnih ocenah, vendar sedaj kaže na 60 – 100 % izpada pri vseh sadnih vrstah. Večina sadnih vrst je cvetela, negativne temperature so bile pri 1,5 stopninjah °C nižje, kot jih prenesejo sadne vrste v tem razvojnem stadiju,” pravi svetovalka Brence.

Najbolj spomladanski mraz prenašajo sibirska in ameriška borovnica, ribez in aronija, najslabše pa kivi.

Se lahko sadje po takem mrazu “pobere”?

Brencetova pravi, da pri tako velikih poškodbah in pri tako velikem minusu ter predvsem pri tako dolgo trajajočih negativnih temperaturah, bo na nekatrih res zavetnih legah ostalo nekaj malega.

Če je sadež oziroma prerec cveta ali popka črn, tako sadje ne dozori.

K.N.

Povezane objave

Plantellini vrtnarski nasveti: Paradižnik rodi bogato, če ga negujemo

“Številni delavci še vedno ne uživajo vseh priborjenih pravic”

Novomeški kriminalisti vložili ovadbo zoper osumljenca prevare s toplotnimi črpalkami

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih