Maševanja preko spleta tokrat ne bo, obisk grobov dovoljen, a odsvetovan

»Nikoli ni tako slabo, da ne bi bilo lahko še slabše,« je z nekoliko optimizma dejal Jelko Kacin na današnji novinarski konferenci. V včerajšnjem dnevu so opravili nekoliko manj testiranj, kot predhodni dan, to je 5.126, od tega je bilo novih pozitivnih primerov kar 834. Delež okuženih tako znaša 16 %, kar je najvišje doslej.

Maševanje v cerkvah v rdečih regijah je z včerajšnjim odlokom, ki je veljavi od danes naprej, začasno odpovedano. Po besedah ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zore je trenutno v karanteni 6 duhovnikov, 5 jih je okuženih, eden pa je to noč umrl. Duhovniki bodo tako maševanja v rdečih regijah izvajali preko televizije ali radia, v oranžnih regijah pa bodo v cerkev sprejeli do največ 10 oseb. V spomladanskem velu epidemije so se takrat nekateri duhovniki odločili, da bodo sveto mašo izpeljali kar preko spleta. Tokrat se spleta v ta namen ne bodo posluževali, saj so ugotovili, da se tovrstnih maš v veliki večini udeležujejo tisti, ki cerkev obiskujejo le občasno, to je nekje enkrat na mesec, tisti verniki, ki pa k maši hodijo vsako nedeljo, pa so bili prisotni le v manjšini. Poleg tega pa ugotavljajo, da je maša preko spleta izgubila svoj čar, občutek svetosti in, kot je dejal nadškof, »izgubila smisel za skrivnostno Kristusovo telo«. Preko spleta bodo odslej duhovniki le izpeljali kakšno molitev, rožni venec ali pa ljudem kako drugače dali kakšno spodbudo.

Spoved preko Zooma?

Na vprašanje enega izmed novinarjev nadškof Zore odgovarja, da bo spoved kljub vsemu še vedno potekala na za ta namen predvidenih lokacij znotraj cerkva, seveda ob primernih preventivnih ukrepih. Pravi, da je spoved izvedljiva prav povsod. Preko spleta, zooma, pa spovedi vsekakor ne bodo izvajali, saj je tu tajnost vprašljiva.

Obisk grobov odsvetovan, a dovoljen tudi v primeru prestopa iz regije v regijo

Približuje se 1. november in marsikdo se bo ravno v naslednjih dneh želel odpraviti h grobovom umrlim sorodnikom ter jih urediti. Kacin pravi in poziva, naj se tega ljudje ne poslužujejo in naj resno razmislijo o tem, ali bi se letos na sorodnike spomnili na kakšen drugačen način. »Umrli sorodniki si prav gotovo ne bi želeli, da zaradi njih vaše zdravje postavljate na kocko,« je dodatno obrazložil Kacin. V kolikor bi si nekdo kljub vsemu zaželel oditi na grob, ki je v drugi regiji, pa o tem, kakšno dokazilo potrebuje za prestop iz denimo rdeče v oranžno regijo, tudi Kacin ne zna pojasniti.

M.K.

Povezane objave

Mestna občina Novo mesto najmanj zadolžena mestna občina

Novomeščan Gregor Kren navdušil na Gorenjskem

(GALERIJA) Čudovit praznik motoristov

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih