Najbolj nasmejan chef Roberto potrdil svoj sloves

Nasmejan in poln energije nas na kavo povabi Roberto Gregorčič. Znan dolenjski gostinec je razpet na treh frontah. Vajeti drži v Dvorcu Gregorčič in v Oštariji Herbelier, svoje bogato znanje kulinarike pa deli na delavnicah projekta Dobrote Dolenjske v Trebnjem, ki bodo kmalu dobile svoje prostore tudi v Novem mestu.

Kuharja, ki se je kulinarično izpopolnjeval tudi čez lužo, vodi filozofija, kjer poskuša preproste sestavine lokalnega izvora nadgraditi v vrhunsko jed, ki je prilagojena potrebam sodobnega človeka.

»V osnovi mi je bil poklic kuharja položen v zibelko. Po začetnih požigih v mamini kuhinji sem kar na hitro odšel v bližnjo najboljšo restavracijo in pričel nabirati prve profesionalne izkušnje pri štirinajstih letih. Šolo za gostinstvo in turizem sem obiskoval v Novem mestu. Po končanem  formalnem izobraževanju sem nabiral izkušnje po različnih gostinskih obratih v naši dolini. Vseskozi mi je bila želja, da grem v tujino. Tako sem pristal v Mercatorjevi restavraciji v Moskvi, kjer sem se prvič srečal z resno a la carte restavracijo. Po vrnitvi v domovino sem se zaposlil v podjetju Eurest, kjer sem delal na različnih področjih. V začetku tisočletja sem zavihtel kuhalnico v restavraciji Grad Otočec, kjer sem ostal deset let. Da življenje ni preveč dolgočasno, sem se v letu 2011 odločil, da grem na samostojno poslovno pot in tako se je rodila ideja o Oštariji,« začetke opiše prijeten sogovornik.

Oštarija-Herbelier v Dolenjskih Toplicah je poznana po svoji gostoljubnosti, ki prijazno sprejme vsakogar: popotnike, družine in manjše skupine. Restavracija ponuja tradicionalne slovenske jedi, ki jim z ljubeznijo in spoštovanjem krojijo moderna oblačila. Sezonsko in lokalno ponudbo pospremijo z izborom najboljših vin lokalnih proizvajalcev.

Gostje Oštarije-Herbelier se, poleg kulinarike, lahko razvajajo tako s sproščujočimi termalnimi oddihi, kot tudi z vodenimi adrenalinskimi aktivnostmi, ki jih ponuja neokrnjeni Kočevski rog. Njihova lastna turistična agencija namreč povezuje kar tri regije: Dolenjsko, Belo krajino in Kočevsko ter v nepozabnih doživetjih spleta nova znanja, aktivno preživet prosti čas in prebuja vse čute: pozimi na belih strminah lokalnega smučišča Gače, poleti pa veslaje po zeleni rečni lepotici, reki Krki, ali ob njej, če se podate na turo z električnimi kolesi.

Prijetno utrujeni in sproščeni od celodnevnega raziskovanja zelenega srca Slovenije se gostje Oštarije-Herbelier lahko sprostijo v zeliščnih sobah ter apartmajih in skupaj z nami zapišejo nepozabne spomine za vse življenje. 

Kulinarično zgodbo je nadaljeval v Dvorcu Gregorčič. Dvorec Gregorčič je v celoti obnovljen spomenik nepremične kulturne dediščine in rojstna hiša slovenskega ornamentalista Jožeta Karlovška. V svoji moderni interpretaciji je Dvorec oživel slovenske ornamente, ki so dekorativno umeščeni na hodnikih, v restavraciji, nastanitvenih kapacitetah in v wellnessu. V čudoviti vili diši po vrhunski kulinariki z lokalnim pridihom.

Kaj je znanje, če ga držiš zgolj zase? Zato chef Gregorčič v sklopu delavnic Dobrote Dolenjske vodi kuharske delavnice. Skupina gurmanov, ki so se udeležili prvih delavnic, so bili navdušeni nad pripravo prosa s hladno ribo kot suši, sufleja iz prosene kaše z medom, orehi, čokolado in marmelado, itd … V prvem sklopu je potekalo 6 delavnic, kjer so se kuharji spoznavali z novimi kuharskimi tehnikami pa tudi z medosebno dinamiko za kuhinjskim pultom.

Prvi sklop delavnic se je zaključil, seveda pa kmalu sledi nova sezona delavnic chefa Roberta in Dobrot Dolenjske.

ML./D.B.

Povezane objave

52. TEDEN CVIČKA vabi

 Dr. Vladimir Prebilič: Pogum ZA močnejšo Evropo in boljšo Slovenijo

Trčila v brežino in se z vozilom prevrnila

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih