Novomeški dijaki po izletu množično pozitivni

Foto: Mondial Travel

Epidemiologi NIJZ-ja so bili v ponedeljek obveščeni, da so bili udeleženci maturanskega izleta v Lloret de Mar pozitivni na hitrih antigenskih testih. Gre za maturante iz dolenjske regije, ki se so se iz maturanskega izleta v Španiji vrnili v soboto.


Maturantskega izleta se je udeležilo 334 maturantov, ki so v Španiji bivali od 27. junija do 3. julija.
Po naših neuradnih informacijah je bilo v torek v Novem mestu potrjenih 37 okužb, v ponedeljek pa tudi okoli 30. Epidemiološka služba je takoj začela z zbiranjem informacij. Trenutno pa obravnavajo več kot 50 udeležencev tega maturanskega izleta.


“Mentorji so nas zelo skrbno nadzorovali”


Pogovarjali smo se z maturantko, ki je z izleta prišla v soboto zjutraj. “Pred odhodom v Španijo je bil obvezen hitri test, v primeru, da je bil nekdo pozitiven, se izleta ne bi udeležil in bi dobil povrnjen denar agencije. Tam se z domačimi nismo družili, v trgovinah in zaprtih prostorih smo nosili maske. V klubu so bili ves čas prisotni varnostniki, ki so opozarjali na nošenje mask. Tudi mentorji so nas zelo skrbno nadzorovali glede tega, pa čeprav smo bili v klubu samo slovenski maturanti,” pravi maturantka. V petek so se odpravili iz Španije, v četrtek pa so opravili hitri test, kjer so bili negativni. Kot pravi, bi v primeru, da bi bil kdo pozitiven, ostal v karanteni v hotelski sobi. Prav tako bi z njim ostal nekdo od Mondiala. Sama je na testiranje odšla šeenkrat v torek, kjer je bila negativna.

V agenciji so takoj vzpostavili stik z epidemiologi

Iz agencije CMT, ki organizira maturantske izlete, so nam sporočili, da je varnost in zdravje naših gostov zmerej na prvem mestu. “Imamo nadpovprečno številčne ekipe, ki skrbijo za to, da so naši gostje varni, da vse teče kot je treba in da se pri tem tudi dobro zabavajo,” pravijo. Program izleta je bil načrtovan in izveden v skladu z vsemi protokoli, ki jih trenutna situacija narekuje, pravijo. “Vsi ukrepi, ki jih izvajamo v CMT sledijo napotkom pristojnih organov ne zgolj v RS ampak tudi v Kraljevini Španiji, saj želimo, da so naši gostje ustrezno zaščiteni z dobrimi praksami obeh držav.” Ta ukrep se začne še pred odhodom, saj vsak gost potrdi s pisno izjavo, da je zdrav in da se ni gibal na območjih in tako ne predstavlja nevarnost za druge goste na potovanju. “Tako je bilo tudi v primeru maturantskega izleta v Španijo. Pred odhodom iz Španije smo zavoljo potrebe izpolnjevanja pogojev za prosto prehajanje med državami izvedli HAT testiranje, vsi testi so bili negativni. Pri prihodu domov so nas nekateri potniki obvestili, da so po ponovnem testiranju njihovi testi pozitivni – teh potnikov je bilo včeraj 8,” pravijo iz agencije. V ponedeljek so takoj poslali vsem potnikom SMS in jih pozvali k preventivnemu testiranju, katera so se izvajala včeraj in danes. Včeraj so nemudoma stopili v stik z NIJZ in se dogovorili, da se izda za vse potnike odločba o karanteni, ki se z negativnim PCR po 5 dneh lahko prekine.

K.N.

Povezane objave

 Dr. Vladimir Prebilič: Pogum ZA močnejšo Evropo in boljšo Slovenijo

Trčila v brežino in se z vozilom prevrnila

Na Otočcu kmalu dva teniška turnirja z bogatim nagradnim skladom

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih