Po treh letih ponovna ledena trgatev pri Zajcih

V vinogradih pri Zajcih je po treh letih ponovno potekala ledena trgatev. Prejšnji vikend so potrgali zadnjih 500 trsov laškega rizlinga, ki je odlična sorta za ledeno vino.

Zakaj je od zadnje ledene trgatve minilo toliko let?Razlog se skriva v prav posebnih pogojih, ki jih takšna trgatev zahteva. Osnovni pogoj je še vedno razmeroma zdravo grozdje, kar je že svojevrsten uspeh vinogradnika, dolgotrajen mraz s temperaturami pod -7 stopinj Celzija ter sladkorna stopnja, ki mora biti vsaj 128 Oe.

Nižja je temperatura, tem bolje, saj vpliva na zgoščevanje sladkornega soka. Tudi samo stiskanje grozdja poteka kontrolirano pri čim nižji temperaturi, v čim bolj podhlajeni preši. Takšnih pogojev narava ne omogoča vsako leto, zato velja ledeno vino za dragoceno redkost.

K.N.

Povezane objave

Ekološko stanje Krke dobro, nekoliko bolj onesnažena v spodnjem toku

Varno kolesarjenje: V teoriji enostavno, v praksi malo manj

Plantellini vrtnarski nasveti: Paradižnik rodi bogato, če ga negujemo

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih