T-2 novomeški porodnišnici zagotovil novo napravo za zdravljenje novorojenčkov z zlatenico

V Splošni bolnišnici Novo mesto so v okviru dobrodelnega projekta T-2 življenje, ki letos poteka v sodelovanju z društvom Slojenčki, novomeški porodnišnici slovesno predali najnovejšo napravo za fototerapijo novorojenčkov, ki jih ogroža zlatenica. Z najsodobnejšo napravo BL70, ki je pravkar prišla na evropski trg, bo zdravstveno osebje v porodnišnici poskrbelo za njihovo nadaljnje uspešno zdravljenje, družba T-2 pa bo do konca letošnjega leta s temi napravami oskrbela vseh 14 slovenskih porodnišnic.

Zlatenica se v neonatalnem obdobju pogosto pojavi pri donošenih in še zlasti pri prezgodaj rojenih novorojencih ter pravilom izzveni v prvih dveh tednih. Najpogostejša oblika zdravljenja je fototerapija. V Sloveniji to terapijo potrebuje okoli 15 % novorojenčkov. Brez zdravljenja bilirubina bi lahko povzročilo trajno okvaro možganov in invalidnosti.

Nova naprava BL70, ki jo zdaj že četrti porodnišnici v Sloveniji letos podarja družba T-2, je prijazna za uporabo in omogoča varno terapijo novorojenčkov z zlatenico s prilagajanjem doze in časa obsevanja.

Na slovesnosti so udeležence pozdravili predstojnica oddelka za ginekologijo in porodništvo Damjana Koželj, dr. med. in glavna sestra in babica Jelka Cimermančič, v imenu društva Slojenčki je prisotne nagovorila koordinatorka projekta Andreja Verovšek, v imenu družbe T-2 pa predsednik poslovodstva mag. Jure Valjavec. Uradne predaje pa se je udeležila tudi direktorica občinske uprave dr. Vida Čadonič Špelič

Povezane objave

Mestna občina Novo mesto najmanj zadolžena mestna občina

Novomeščan Gregor Kren navdušil na Gorenjskem

(GALERIJA) Čudovit praznik motoristov

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih