V Novem mestu v letošnjem letu višje plače, kot lani

Približuje se konec leta, zato je čas, da se ozremo nazaj in pogledamo, kakšno je bilo stanje na trgu dela v letošnjem letu.

Raziskali smo podatke o statistiki povprečnih mesečnih plač v občini Novo mesto, kjer smo preverili, ali so v tem letu opazne kakšne spremembe v primerjavi s preteklim letom in letom 2017. Statistika kaže, da se povprečna plača v občini Novo mesto rahlo dviguje, a kljub vsemu so iz meseca v mesec prisotna nenehna nihanja.

Statistika gibanja povprečnih bruto plač po mesecih razkriva dejstvo, da so plače najnižje v določenih obdobjih v letu, in sicer spomladi in jeseni. V letu 2019 je bila najnižja povprečna mesečna bruto plača v juniju, in sicer 1.843,08 EUR, kar je od prejšnjega leta višje za okoli 5 % glede na mesec september, ko je bila plača najnižja.

Najvišje povprečne bruto plače pa so očitno prisotne v poletnih in zimskih mesecih. V letošnjem letu je bila najvišja v avgustu in je znašala 2.235,53 EUR, kar je v primerjavi z letom 2018 višje za cca. 4 % od meseca z najvišjo plačo, ki je bila prav tako v avgustu.

Podatki so sicer na voljo le za obdobje do septembra letošnjega leta, glede na trende, ki se kažejo skozi statistiko, pa si verjetno lahko do konca leta in v začetku novega leta obetamo porast mesečnih plač. Ali bo temu res tako, bomo videli čez nekaj mesecev.

M.K.

Povezane objave

Ukrepajte že pri zmanjšani fizični zmogljivosti, ki se pojavi brez drugih jasnih razlogov

V nedeljo popolne zapore ob maratonu Po dolini reke Krke

Ekološko stanje Krke dobro, nekoliko bolj onesnažena v spodnjem toku

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih