Zaklonišča v Novem mestu: kje vse jih najdemo in v kakšnem stanju so?

Vojna v Ukrajini je tudi pri nas sprožila vprašanje, kako je z javnimi zaklonišči, kje se nahajajo in v kakšnem stanju so. V MONM so v preteklem letu pričeli tudi z internimi pregledi zaklonišč, ki so v njihovem upravljanju.

V Mestni občini Novo mesto je 40 zaklonišč, v upravljanju občine so tri zaklonišča in sicer zaklonišče na Jerebovi, na Mestni njivah ter ob Ljubljanski cesti, ostala pa so bila skozi leta predana v upravljanje lastnikom oziroma upravljalcem objektov, kjer se zaklonišča nahajajo.

V Mestni občini Novo mesto je 40 zaklonišč.

” Kapaciteta vseh zaklonišč bi zadoščala za približno 7.000 prebivalcev, vendar se moramo zavedati, da se je skozi leta namembnost zaklonišč spreminjala, zato zaklonišča (v tem trenutku) v večini niso opremljena za bivanje. Zaklonišča so v obdobju miru v konstanti uporabi – zaklonišče na Jerebovi uporablja Strelsko društvo Gorjanci, na Mestnih njivah vadijo novomeški bandi, zaklonišče ob Ljubljanski pa uporabljajo občani za potrebe skladiščenja – ostala zaklonišča se uporabljajo za različne arhive, kleti in podobno,” sporoča MONM.

Skladno z veljavno zakonodajo morajo biti zaklonišča v primeru nevarnosti izpraznjena in pripravljana na uporabo v roku 24ur. V MONM so v preteklem letu pričeli tudi z internimi pregledi zaklonišč, ki so v njihovem upravljanju.

Povezane objave

Trčil v 89-letnega pešca, ki je nenadoma stopil na cesto

Nova opera KIT NA PLAŽI vas vabi

Društvo šola zdravja praznuje 10 let jutranje telovadbe

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih