Banko oškodoval za okoli 400.000 evrov

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto so avgusta 2024 na Okrožno državno tožilstvo v Krškem podali kazensko ovadbo zoper osumljenca in njegovo gospodarsko družbo zaradi utemeljenega suma storitve štirih kaznivih dejanj preslepitve pri pridobitvi in uporabi posojil ali ugodnosti po 230. členu Kazenskega zakonika (KZ-1) ter več kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovnih listin po 235. členu KZ-1, na škodo ene izmed slovenskih bank.

Med obsežno kriminalistično preiskavo, v kateri so julija 2023 izvedli več hišnih preiskav, so kriminalisti z zbiranjem obvestil, analizo zasežene dokumentacije in elektronskih podatkov ugotovili, da je osumljeni kot lastnik in direktor družbe izdelal večje število lažnih računov za storitve, ki jih ni opravil, in jih naslovil na tuje družbe. S temi lažnimi računi je osumljenec banko preslepil tako, da ji je ponujal v odkup neobstoječe denarne terjatve, pri čemer je banka dejansko odkupila lažno terjatev. Na ta način je njegova družba pridobila več kot 700.000 evrov sredstev, do katerih ni bila upravičena.

Osumljeni je s svojimi nezakonitimi dejanji nadaljeval. Prejeta sredstva je vrnil, hkrati pa banki ponudil nove lažne terjatve v odkup. Pri sklenitvi zadnje pogodbe o odkupu terjatev pa sredstev ni vrnil, s čimer je banko oškodoval za okoli 400.000 evrov.

Predkazenski postopek usmerja pristojno Okrožno državno tožilstvo v Krškem.

Za kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja poslovnih listin po 235. členu KZ-1 je predpisana kazen zapora do dveh let, medtem ko je za kaznivo dejanje preslepitve pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti po 230. členu KZ-1 predpisana denarna kazen ali kazen zapora do treh let.

Povezane objave

Pester vikend za policisti PU Novo mesto

Ob Evropskem tednu mobilnosti z raznolikim programom in trajnostno vsebino

Kako bo vreme danes vplivalo na počutje?

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih