Kako obnoviti kožo in lase po dolgi izpostavljenosti soncu?

Ko se vrnemo domov, je ključnega pomena, da si vzamemo čas za intenzivno nego, ki bo kožo in lase obnovila ter ju pripravila na prehod v hladnejše mesece.

Poletni dopust prinaša veliko sprostitve, sonca in morja, vendar dolgotrajna izpostavljenost sončnim žarkom, vetru in slani vodi lahko na naši koži in laseh pusti posledice. Ko se vrnemo domov, je ključnega pomena, da si vzamemo čas za intenzivno nego, ki bo kožo in lase obnovila ter ju pripravila na prehod v hladnejše mesece. Koža po dopustu pogosto potrebuje temeljito hidracijo, saj sončna izpostavljenost povzroči izsušitev. Uporaba bogatih vlažilnih krem s sestavinami, kot so hialuronska kislina, glicerin in ceramidi, je priporočljiva. Poleg tega je koristno vključiti tudi vlažilne serume, ki pomagajo koži povrniti vlago in elastičnost.

Sončna svetloba in slana voda lahko povzročita, da koža postane hrapava in luskasta. Nežen piling, ki odstrani odmrle celice in pospeši obnavljanje kože, je zato priporočljiv. Pomembno je, da izberemo izdelke z naravnimi encimi ali nežnimi kemičnimi pilingi, kot so alfa-hidroksi kisline (AHA), saj je koža po dopustu pogosto občutljiva. Sončni žarki prav tako povzročajo nastanek prostih radikalov, ki lahko poškodujejo kožne celice in povzročijo prezgodnje staranje kože. Antioksidanti, kot so vitamin C, vitamin E in zeleni čaj, pomagajo nevtralizirati proste radikale in pospešijo obnovo kože, zato jih je smiselno vključiti v vsakodnevno nego.

Koža po dopustu pogosto potrebuje temeljito hidracijo.

Če je koža po dopustu pordela ali rahlo opečena, je pomembno takoj poseči po izdelkih za nego po sončenju, ki običajno vsebujejo pomirjujoče sestavine, kot sta aloe vera in pantenol. Te sestavine zmanjšujejo vnetje in pomagajo koži, da se hitreje obnovi.

Tudi lasje po dopustu zahtevajo posebno nego. Sonce in slana voda lase močno izsušita, zato je po vrnitvi domov nujna intenzivna hidratacija. Globinski balzami in maske z vlažilnimi sestavinami, kot so arganovo olje, karitejevo maslo in kokosovo olje, so idealni za obnovo las. Priporočljivo je tudi prirezati poškodovane lasne konice, da se prepreči nadaljnje lomljenje las. Pri umivanju las je pomembno, da uporabljamo nežne šampone brez sulfatov, ki ne bodo dodatno izsušili las. Izogibati se je treba vročemu sušenju las, saj lahko to dodatno poškoduje že tako oslabljene lase. Bolje je, da lase posušimo na zraku ali uporabimo sušilec z nizko temperaturo.

Pri umivanju las je pomembno, da uporabljamo nežne šampone brez sulfatov, ki ne bodo dodatno izsušili las.

Če načrtujemo dodatno izpostavljanje soncu v prihodnjih tednih, moramo biti previdni pri uporabi nekaterih izdelkov. Retinol in izdelki z visoko koncentracijo kislin, kot so AHA in BHA, lahko naredijo kožo bolj občutljivo na sonce, zato jih je bolje uporabljati v večernih urah in vedno v kombinaciji z visoko zaščito pred soncem (SPF 30 ali več). Prav tako je pomembno, da se izogibamo uporabi dišav in eteričnih olj, saj lahko povzročijo fotosenzitivnost in na koži povzročijo rdečico, izpuščaje ali celo opekline. Izdelki za posvetlitev kože, kot so tisti, ki vsebujejo vitamin C ali hidrokinon, lahko povzročijo neenakomerno pigmentacijo, če se uporabljajo nepravilno ali če se koža po njihovi uporabi izpostavi soncu.

Povezane objave

Preiskava streljanja v Šmihelu potrdila, da je bil povod spor med družinami

Regijska civilna iniciativa napoveduje protestni shod

Kradli parfume in gorivo

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih