Na novomeški gimnaziji za dijake 1. letnikov pripravili uvodni sprejem

Ob današnjem začetku novega šolskega leta je v srednješolske klopi sedlo okoli 84.000 dijakov. V Gimnaziji Novo mesto so dijaki višjih letnikov dan začeli z razrednimi urami in ga nadaljevali s poukom. Za dijake 1. letnikov so najprej pripravili skupni uvodni sprejem med gimnazijce, nato so odšli v razrede ter začeli spoznavati šolo in sošolce.

Dijake je ob uvodnem sprejemu, ki ga je pripravila dijaška organizacije gimnazije, nagovorila ravnateljica Mojca Lukšič. Med drugim jim je povedala, da so za odnose v šoli odgovorni vsi, ne samo šola in učitelji, in da je treba te odnose negovati.

Po njenih besedah je pomembno, da se dijaki v razredu počutijo dobro in da si med seboj pomagajo, saj bodo večino časa preživeli skupaj. “Potem so stvari v prihodnosti, ko pride kakšna težava, veliko lažje,” je dejala. Poudarila je še, da gimnazijska prijateljstva običajni ostanejo za celo življenje, zato je dijake pozvala, naj jih negujejo.

Dijak 1. letnika Luka iz Metlike je še pred odhodom v zgradbo šole za STA izrazil pričakovanje, da bo danes en lep in zanimiv dan. Pričakuje, da bo potrebnega veliko truda in učenja, pri čemer verjame, da bo uspešen. Za novomeško gimnazijo se je sicer odločil, ker verjame, da je zanj najboljša izbira. Čeprav bi mu bila glede na kraj bivanja bližje gimnazija v Črnomlju, se je raje odločil za gimnazijo v Novem mestu, saj ga je ob predstavitvi bolj prepričala.

Simon iz Kostanjevice na Krki, dijak 1. letnika klasične gimnazije, je izrazil pričakovanje, da bo prvi šolski dan izvedel kaj več o šoli, urniku in učiteljih. Za gimnazijo se je sicer odločil, ker še ne ve povsem, kaj bi delal v življenju, “vem le, da me zanima nekaj v smeri zgodovine, jezikov”. Verjame, da bo gimnazija dobra odskočna deska za študij, za katerega se bo odločil.

Dijake 1. letnika novomeške gimnazije sicer že na začetku šolskega leta čakajo tridnevni spoznavni dnevi. Nekateri oddelki bodo nanje odšli že v torek in sredo, je za STA povedala ravnateljica.

Novomeška gimnazija letos po njenih besedah omejitve vpisa ni imela. Napolnili so vse oddelke v vseh programih. Predvsem so zadovoljni, da so imeli velik vpis v program mednarodna matura, ki jo izvajajo že nekaj let.

Povezane objave

Pester vikend za policisti PU Novo mesto

Ob Evropskem tednu mobilnosti z raznolikim programom in trajnostno vsebino

Kako bo vreme danes vplivalo na počutje?

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih