Obeležili bomo 100. obletnico prvih Štukljevih medalj na olimpijskih igrah

Pred 100. obletnico osvojitve prvih dveh zlatih olimpijskih medalj, ki jih je julija 1924 v Parizu osvojil slovenski olimpionik Leon Štukelj, bodo nocoj v Novem mestu odprli razstavo, posvečeno temu znanemu slovenskemu telovadcu. Sledil bo pogovor z olimpionikom Mirom Cerarjem, nato pa premiera dokumentarnega filma Mnogoboj Leona Štuklja.

Razstavo z naslovom 100 let zlatih olimpijskih medalj Leona Štuklja bodo na novomeškem Glavnem trgu odprli ob 19.30. Pripravlja jo Dolenjski muzej Novo mesto.

Ob 20. uri bo v Knjigarni Goga pogovor novinarja Igorja E. Berganta z Mirom Cerarjem, še enim nekdanjim slovenskim telovadcem in nosilcem olimpijske zlate medalje. Ob 21. uri pa bo na Glavnem trgu sledila premiera dokumentarnega filma Mnogoboj Leona Štuklja v režiji Klemna Dvornika.

Štukelj se je rodil 12. novembra 1898 v Novem mestu. Čeprav je velik del življenja preživel v Mariboru, je ostal tesno povezan z Novim mestom, kjer se je tudi prvič resno srečal s telovadbo. Svoji prvi medalji na olimpijskih igrah je osvojil julija 1924 v Parizu, in sicer v mnogoboju in na drogu, obe sta bili zlati.

Po besedah direktorice Dolenjskega muzeja Jasne Dokl Osolnik natančnih podatkov o tem, kdaj je osvojil katero izmed njih, ni. “Znano pa je, da so tekmovanja v Parizu potekala od 17. do 19. julija 1924, podelitev medalj pa je bila 20. julija 1924,” je povedala.

Povezane objave

Pester vikend za policisti PU Novo mesto

Ob Evropskem tednu mobilnosti z raznolikim programom in trajnostno vsebino

Kako bo vreme danes vplivalo na počutje?

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih