Policisti ukrepali zoper več mladoletnih voznikov mopedov

Fotografija je simbolična.

Včeraj, nekaj pred 21. uro, so bili policisti PP Novo mesto obveščeni o objestni in nevarni vožnji mladoletnikov na območju Grma v Novem mestu, ki so vozili le po zadnjem kolesu in ogrožali pešce. Takoj so se odzvali in enega izmed kršiteljev izsledili ter ga poskušali ustaviti s svetlobnimi in zvočnimi signali. Voznik mopeda znakov policistov ni upošteval in z pospešeno hitrostjo nadaljeval z vožnjo.

Sledenje mlademu kršitelju so kmalu prekinili, saj so ocenili, da bi lahko padel in se huje poškodoval. Ugotovili so njegovo identiteto in obiskali njegove starše, ki so bili seznanjeni s kršitvami mladoletnika in nevarnim begom, ki bi se lahko končal tragično. Zaradi kršitev cestno prometnih predpisov in vožnje neregistriranega mopeda bodo na sodišče naslovili obdolžilni predlog. Po Zakonu o pravilih cestnega prometa in Zakonu o motornih vozilih za omenjene kršitve določajo globo v višini 1.040 evrov. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in ugotavljajo identiteto še dveh kršiteljev, zoper katere bodo ustrezno ukrepali.

Policisti PP Sevnica so med kontrolo prometa v Boštanju okoli 21. ure ustavili 15-letnega voznika mopeda iz Sevnice. Med postopkom so ugotovili, da so na mopedu opravljene nedovoljene predelave, zato so moped zasegli, opravljen bo tudi izredni tehnični pregled. O kršitvah bodo z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

V noči na 25. 7. so policisti PP Novo mesto na Belokranjski cesti opravljali meritve hitrosti. Kontrolirali in ustavili so 15-letnega voznika mopeda, ki je vozil s hitrostjo 43 km/h. Zaradi suma, da je vozilo nedovoljeno predelano, so moped zasegli in opravili izredni tehnični pregled. O postopku z mladoletnikom so obvestili starše, o ugotovitvah tehničnega pregleda in o kršitvi pa bodo z obdolžilnim predlogom seznanili pristojno sodišče.

Zakon o motornih vozilih v 18. členu (predelana vozila) določa, da se postopek posamične odobritve predelanega vozila izvede tudi za vozilo, katerega skladnost s predpisi je že bila ugotovljena, če je bila na njem pozneje narejena predelava, ki ustreza vsaj enemu od naslednjih kriterijev:

  1. nanaša se na podatke, evidentirane v postopku registracije vozila;
  2. vpliva ali bi lahko vplivala na homologirane dele vozila;
  3. vpliva ali bi lahko vplivala na varnost vozila.

Za prekršek uporabe predelanega vozila, katerega predelava ni bila odobrena v skladu s prvim odstavkom tega člena oziroma sprememba iz 52. člena tega zakona ni bila vpisana v evidenco, se kaznuje pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, z globo 4.000 evrov, odgovorna oseba pa z globo 400 evrov. Lastnik oziroma uporabnik vozila se kaznuje z globo 400 evrov, če je fizična oseba.

Povezane objave

Pester vikend za policisti PU Novo mesto

Ob Evropskem tednu mobilnosti z raznolikim programom in trajnostno vsebino

Kako bo vreme danes vplivalo na počutje?

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih