Zaključite poletje z ogledom brezplačnih filmov pod zvezdami

Po uspešnem Filmskem tednu Evrope v Novem mestu, ki se ga je udeležilo več kot 360 obiskovalcev, letošnje projekcije nagrajenih celovečernih filmov zaključujemo v Straži. Informacijska točka EUROPE DIRECT Novo mesto, ki deluje v okviru Razvojnega centra Novo mesto, in KUD Straža vas med 28. in 30. avgustom vabita na brezplačen ogled evropske filmske produkcije na stari straški železniški postaji (Na žago 4).

 V sredo, 28. avgusta, bo na sporedu projekcija finskega filma Jesensko listje, ki govori o dveh osamljenih dušah, ki iščeta ljubezen in se po naključju srečata v karaoke baru. Film je prejel nagrado žirije v Cannesu, nagrado mednarodnega združenja filmskih kritikov FIPRESCI za najboljši film leta in bil nominiran za nagrado občinstva LUX. V četrtek, 29. avgusta, bo na vrsti španski film Alcarràs, ki pripoveduje zgodbo o družini pridelovalcev breskev v katalonski vasi. Njihovo življenje se spremeni po smrti lastnika posestva, saj se dedič odloči prodati zemljo, kar ogrozi preživetje družine. Zadnji filmski večer pod zvezdami, v petek, 30. avgusta, obiskovalce čaka še slovenski film Ne pozabi dihati, ki govori o skrivnostih poletja. Kot pravi režiser Martin Turk, gre za intimno dramo o odraščanju, prvih ljubeznih, ljubosumju in močnih čustvih, ki človeka prevevajo v obdobju adolescence.

Vsi filmi bodo na sporedu ob 20.30, v primeru dežja bo projekcija v Kulturnem domu Straža.

Ogled filmov je brezplačen. Svoj sedež za ogled filma si obiskovalci zagotovijo s prijavo na mail robert.kren9@gmail.com.

 Program:

  • Sreda, 28. 8. 2024, ob 20.30 – Jesensko listje (finščina, slovenski podnapisi)
  • Četrtek, 29. 8. 2024, ob 20.30 – Alcarràs (španščina, slovenski podnapisi)
  • Petek, 30. 8. 2024, ob 20.30 – Ne pozabi dihati (slovenski film)

Projekcije se odvijajo skozi vse poletje po vsej Sloveniji. Organizirajo jih informacijske točke EUROPE DIRECT v sodelovanju s centrom Ustvarjalna Evropa. Namen Filmskega tedna Evrope je raznolikost in bogastvo evropskega filma približati širši javnosti. Po vsej Sloveniji bodo na voljo bodo številne brezplačne projekcije, vsi predvajani filmi pa so prejemniki sredstev EU za spodbujanje evropske filmske in avdiovizualne industrije. Med njimi bo tudi film Jesensko listje, ki je bil letos nominiran za nagrado občinstva LUX, s katero Evropski parlament spodbuja kulturno raznolikost in povezovanje med evropskimi državami.

Dogodek delno financira Evropska unija in ga podpira tudi Občina Straža.

Se vidimo pod zvezdami!

Več informacij: europe.direct@rc-nm.si

Povezane objave

Preiskava streljanja v Šmihelu potrdila, da je bil povod spor med družinami

Regijska civilna iniciativa napoveduje protestni shod

Kradli parfume in gorivo

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih