V Sloveniji je registriranih okoli 251.000 psov

Kinološka zveza Slovenije na današnji svetovni dan psov opozarja na pravilno vzgojo psa ter skrben in ljubeč odnos lastnika. V Sloveniji je registriranih več kot 251.000 psov, med njimi so rodovniški, še več pa je mešančkov. V kinološko zvezo je vpisanih več kot 130 društev, ki se ukvarjajo z vzgojo in šolanjem psov ter izobraževanjem lastnikov.

Pri Mednarodni kinološki zvezi (FCI) je trenutno evidentiranih 330 priznanih pasem psov. Po njihovih določilih so psi razdeljeni v 10 pasemskih skupin, in sicer ovčarski in pastirski psi; pinči, šnavcerji, molosi in švicarski planšarski psi, terierji; jazbečarji; 5 – špici in pratipski psi; goniči in krvosledci; ptičarji; prinašalci, šarivci in vodni psi; pritlikave pasme; hrti. Obstajajo tudi pasme, ki jih FCI še ni priznala.

 

Predsednik Kinološke zveze Slovenije Hari Arčon je v pogovoru dejal, da je kinološka zveza krovna organizacija, ki skrbi tudi za vzrejo rodovniških psov v Sloveniji. To pomeni, da morajo vzreditelji v Sloveniji pod okriljem kinološke zveze izpopolnjevati določene vzrejne pogoje. Med pogoje spadajo tudi zdravstveni pregledi, DNK testi in testi na področju genetike ter preizkušnje značaja psa. “Kinološka zveza skrbi za vse pasme in izdaja vzrejna dovoljenja. Na osnovi izdanih vzrejnih dovoljenj lahko vzreditelj nadaljuje vzrejo redovniških psov,” je povedal.

V Sloveniji je bilo 18. avgusta po podatkih centralnega registra hišnih živali 251.698 psov.

V Sloveniji je bilo 18. avgusta po podatkih centralnega registra hišnih živali 251.698 psov. Kot so pojasnili na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin se pri vpisu v register hišnih živali vpiše tudi pasma psa oziroma tista, kateri je pes podoben.

Na lastništvo psa se je treba pripraviti

Po Arčonovih besedah je pred lastništvom psa treba poznati svoje zmožnosti in možnosti doma, kamor spadajo čas, prostori in pogoji bivanja za psa. Kot je še povedal, je treba vedeti, kako s psom preživljati čas predvsem v fazi razvoja iz mladiča v mladega psa in kasneje v odraslega psa. “Psa je treba vzgajati v pravilni smeri, zato je potrebno tudi predznanje o tipu in profilu pasme ter vedeti, kaj izbrana pasma zahteva v sami fazi razvoja,” je dejal.

Poleg šolanja pri kinološki zvezi med drugim organizirajo tudi aktivnosti za človeka in psa, kot je agility, šolo za reševalne pse, tek s psom oz. canicross in pasje razstave. Po besedah predsednika zveze je obisk pasjih razstav v Sloveniji relativno velik tudi po zaslugi tujcev, ki prihajajo iz Italije, Avstrije in Madžarske. V programu pasjih razstav organizirajo tradicionalno predstavitev pasme kraški ovčar, ki je edina slovenska avtohtona pasma.

Po Arčonovih navedbah je v zvezo vpisanih več kot 130 društev, med katera spadajo tudi lovska in športna. “Večina društev se ukvarja z vzgojo in šolanjem psov, zato imajo društva v vsaki regiji urejena vadbišča in kakovosten inštruktorski kader. “Vsi naši inštruktorji svoje znanje širijo na svoje tečajnike in lastnike, ki prihajajo v društva vzgajati svojega psa,” je dejal.

Današnji svetovni dan psov, katerega obeleževanje je leta 2004 začela zagovornica pravic živali Colleen Paige.

Pomembno vzgojno vlogo pri skrbi za živali pa imajo tudi zavetišča. Pred svetovnim dnevom psov je Zavetišče Ljubljana v soboto pripravilo dan odprtih vrat. Obiskovalci so si lahko ogledali pse za posvojitev in zavetišče, Kinološko društvo Ljubljana pa je predstavilo različne načine šolanja in prevoza psov.

Vodja Zavetišča Ljubljana Tanja Ferenčak je povedala, da pod odgovorno lastništvo psa sodi cepljenje, označba z mikročipom, primerna vzgoja, šolanje in primerni pogoji za bivanje. Spodbujajo obisk pasje šole, kjer se lastnik seznani s pasjo psihologijo, z meritvenimi signali in učenjem psa, zato da lahko dolgo in uspešno sobivata.

Današnji svetovni dan psov, katerega obeleževanje je leta 2004 začela zagovornica pravic živali Colleen Paige, je namenjen ozaveščanju javnosti o potrebni pomoči psom, praznovanju vseh pasem, tako čistokrvnih kot mešanih, ter stiski psov v zavetiščih. Različna društva za dobrobit živali pozivajo tudi k prostovoljnim prispevkom, kot so hrana za živali, odeje in igrače.

Povezane objave

Pester vikend za policisti PU Novo mesto

Ob Evropskem tednu mobilnosti z raznolikim programom in trajnostno vsebino

Kako bo vreme danes vplivalo na počutje?

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih