Župan Gregor Macedoni z ministrom za notranje zadeve o romski problematiki

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je včeraj, 18. septembra 2024, na rotovžu gostil ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja, generalnega direktorja Policije Senada Jušića in direktorja Policijske uprave Novo mesto Igorja Juršiča. Osrednja tema srečanja je bila varnostna situacija v novomeški občini in z njo povezana romska problematika. Kot je izpostavil župan Gregor Macedoni, policija sama ne bo rešila problematike, nujne sistemske rešitve za izboljšanje tako varnostnih razmer kot zagotavljanje prihodnosti otrokom v romskih naseljih pa bo Vlada lahko dosegla le z medresorsko usklajenim ukrepanjem in čimprejšnjo nadgradnjo obstoječe zakonodaje. Tovrstne predloge zakonskih sprememb so s podporo več kot 31 tisoč državljanov lani v Državni zbor že podali župani enajstih občin JV Slovenije, Bele krajine in Posavja. Vlada, kljub obljubi po zavrnitvi zakonskih predlogov, svojih rešitev po enem letu še ni pripravila.

 Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je na srečanju pohvalil delo policije, hkrati pa je izpostavil, da stanje varnosti v jugovzhodni Sloveniji še ni zadovoljivo in bo zato policija nadaljevala s svojimi aktivnostmi. »Predvsem sem zadovoljen s sodelovanjem Policijske uprave Novo mesto z županom in občinsko upravo. To se kaže v sodelovanju z medobčinskim inšpektoratom, kjer policisti sodelujejo v mešanih patruljah. Vse to pomembno prispeva k stopnji varnosti na tem območju in tudi varnosti v romskih naseljih,« je še poudaril minister za notranje zadeve.

Župan Gregor Macedoni je pojasnil, da varnostne situacije kljub uspešnem delu policistov dolgoročno ne moremo obravnavati le s policijsko pomočjo, temveč je stanje varnosti in z njo povezano socialno problematiko potrebno reševati sistemsko. Izboljšave bi bile mogoče z medresorskim sodelovanjem več ministrstev in podporo vladne koalicije, ki se bo lahko jeseni ponovno opredelila do lanskih predlogov županov o zakonodajnih spremembah, tokrat vloženih s strani poslancev. Ker resorna ministrstva oziroma Vlada niso pripravili alternativnih rešitev, k čemur so se zavezali pred enim letom, župan Gregor Macedoni pričakuje aktivno sodelovanje vladne koalicije pri sprejemanju nujnih zakonodajnih rešitev.

MONM.

Povezane objave

Jakob Omrzel je po hudi nesreči v Italiji spet doma

Shod združene iniciative: S transparenti opozorili, da jim je dovolj

Preiskava streljanja v Šmihelu potrdila, da je bil povod spor med družinami

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih