Drzne tatvine ponovno v porastu

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med 2. 8. in 5. 8. posredovali v 271 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 743 klicev. Obravnavali so tri prometne nesreče, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in 30 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so vozila sedmim kršitelhen cestno prometnih predpisov, ki so vozili brez veljavnih vozniških dovoljenj. Posredovali so zaradi 31-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih in dva kršitelja pridržali. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi iskanja pogrešane osebe, požarov, sprožitev signalno varnostnih naprav in nedovoljenih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

Povzročitelj nesreče pod vplivom alkohola

3. 8. nekaj pred 21. uro smo bili obveščeni o prometni nesreči z udeležbo dveh osebnih avtomobilov v okolici Šentjerneja. Po prvih ugotovitvah policistov je voznik osebnega avtomobila Audi Q5 vozil iz smeri Stare vasi proti Šentjerneju. Zaradi vožnje po levi strani vozišča je izgubil oblast nad vozilom in trčil v avtomobil 72-letne voznice, ki je pravilno pripeljala iz nasprotne smeri. Po trčenju je povzročitelj nesreče nadaljeval z vožnjo, potem pa s poškodovanim vozilom obstal in peš odšel s kraja. 36-letni voznik se je kasneje sam vrnil na kraj in policisti so mu zaradi suma vožnje pod vplivom alkohola odredili preizkus. V litru izdihanega zraka je imel 1,04 miligramov alkohola. Lažje poškodovano voznico in potnika iz njenega vozila so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Povzročitelju nesreče so policisti odvzeli vozniško dovoljenje in nadaljujejo z ugotavljanjem okoliščin kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu. O ugotovitvah bodo seznanili pristojno tožilstvo.

Odklonila preizkus

Policisti PP Brežice so med kontrolo prometa v Cerkljah ob Krki 3. 8. okoli 16. ure zaradi nezanesljive vožnje ustavili voznico osebnega avtomobila Renault clio. Med postopkom so ugotovili, da gre za 25-letno kršiteljico, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Zaradi suma vožnje pod vplivom alkohola so ji odredili preizkus, vendar je opravljanje preizkusa odklonila. V neregistriranem avtomobilu je prevažala otroke, ki niso bili zavarovani z ustreznim zadrževalnim sistemom. Avtomobil so ji zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče. Določila Zakona o pravilih cestnega prometa, Zakona o motornih vozilih in Zakona o voznikih za omenjene kršitve določajo globo v višini 1.920 evrov.

Prekoračitve hitrosti

Policisti so 2. 8. nekaj pred 10. uro na Obrežju ustavili voznika osebnega avtomobila znamke BMW nemških registrskih oznak, ki je na območju Čateža ob Savi vozil s hitrostjo 194 km/h in prekoračil dovoljeno hitrost na avtocesti za 64 km/h. 25-letnemu državljanu Nemčije so zaradi kršitve izrekli globo.

Prav tako 2. 8. ob 9.30 so na Obrežju kontrolirali voznika osebnega avtomobila Škoda karoq. 25-letni državljan Srbije je na območju Unca vozil s hitrostjo 184 km/h in prekoračil dovoljeno hitrost za 54 km/h. Zaradi kršitev so mu izrekli globo.

4. 8. okoli 10.30 uri so policisti na Obrežju ustavili voznika osebnega avtomobila Cupra italijanskih registrskih oznak, ki je na območju Čateža ob Savi vozil s hitrostjo 182 km/h in prekoračil dovoljeno hitrost na avtocesti za 52 km/h. 60-letnemu državljanu Italije so zaradi kršitve izrekli globo.

4. 8. nekaj pred 16. uro so na Obrežju kontrolirali voznika osebnega avtomobila Audi Q5 nemških registrskih oznak. 58-letnemu državljanu Srbije, ki je prekoračil dovoljeno hitrost na avtocesti za 51 km/h, so zaradi kršitve izrekli globo.

KRIMINALITETA

Prijeli predrzne tatove

2. 8. nekaj po 22. uri smo bili obveščeni o drzni tatvini iz prodajalne na enem izmed avtocestnih postajališč. V prodajalno naj bi vstopili osumljenci, ki so s prodajnih polic odtujili več izdelkov in pobegnili z osebnim avtomobilom. O tatvini je OKC takoj seznanil policiste na terenu in policisti PP Krško so v Veliki Dolini ustavili osebni avtomobil s šestimi osumljenci z območja Škocjana, Ponikev, Brezja in Brestanice. Zasegli so jim ukradene predmete in jih vrnili osebju prodajalne. O kaznivem dejanju treh mladoletnikom, 45-letnice, 26-letnice in 22-letnika bodo obvestili pristojno tožilstvo.

Drzne tatvine

2. 8. nekaj pred 12. uro smo bili obveščeni, da se je do stanovanjske hiše v Žužemberku pripeljal neznanec. Občanki se je predstavil kot delavec telekomunikacijskega podjetja in ji celo pokazal kartico, ki naj bi potrjevala njegove navedbe. S pretvezo, da si ogleduje lokacije za postavitev drogov, jo je zvabil do bližnje njive in zamotil s pogovorom. Po njegovem odhodu je ugotovila, da je v tem času nekdo vstopil v hišo, pregledal prostore in našel ter odtujil 1.200 evrov.

O podobnem primeru nas je le nekaj minut kasneje obvestil še en občan, prav tako iz Žužemberka. Nahajal se je na dvorišču, ko je do njega prišel neznanec in ga z enako pretvezo zvabil do bližnje njive. Storilec je v tem času vstopil v hišo, pregledal prostore in našel ter odtujil več kot 1.300 evrov.

Policisti so nemudoma pričeli izvajati aktivnosti za izsleditev storilcev. Po prvih zbranih obvestilih se je za delavca telekomunikacijskega omrežja predstavljal moški, visok okoli 2 m, močnejše postave. Oblečen je bil v belo srajco in hlače temne barve. Na vozilo, s katerim se je pripeljal, oškodovanci niso bili pozorni, zato opisa vozila nimamo.

Ponovno svetujemo previdnost ob obiskih neznancev. Ugotavljamo, da so žrtve tovrstnih kaznivih dejanj predvsem starejši, tatvine pa so bolj pogoste v dopoldanskem času. Storilci žrtve zamotijo s pogovorom in se predstavljajo kot delavci elektro, komunalnih ali gradbenih podjetij, odkupovalci železa, serviserji in podobno. Njihov glavni namen je, da žrtev zvabijo iz hiše in preusmerijo njeno pozornost, sostorilci pa v tem času vstopijo v hišo in izvršijo kaznivo dejanje. Oškodovanci največkrat šele po njihovem odhodu ali celo v naslednjih dneh ugotovijo, da so bili žrtev kaznivega dejanja. Občanom svetujemo, da so ob nenapovedanih obiskih neznancev še posebej pozorni. Tujcev naj ne vabijo v hiše in jih imajo ves čas pod nadzorom. Tudi v primeru, da hišo zapustijo le za kratek čas ali ob delu na bližnjem vrtu, naj vrata zaklepajo in imajo ključ pri sebi. Ob pojavu sumljivih oseb naj bodo pozorni na njihov osebni opis, si zapišejo registrsko številko vozila in o tem nemudoma obvestijo policiste na številko 113.

Prav tako pozivamo vse občane, da na goljufe in pojav drznih tatvin opozorijo svoje sorodnike in sosede, še posebej starejše. Neznane osebe naj odslovijo in o tem takoj seznanijo policiste na številko 113.

Vlomi in tatvine

V noči na 2. 8. je na Glavnem trgu v Novem mestu nekdo skozi vrata vlomil v gostinski lokal, pregledal prostore in našel ter odtujil denar. Policisti so opravili ogled kraja kaznivega dejanja in nadaljujejo s preiskavo in aktivnosti za izsleditev storilca.

V Čužnji vasi na območju PP Trebnje je med 27. 7. in 4. 8. nekdo skozi vrata balkona vlomil v počitniško hišo. Odtujil ni ničesar, z vlomom pa je povzročil za okoli 300 evrov škode.

Med 31. 7. in 4. 8. je v Dolenjem Polju na območju PP Dolenjske Toplice neznanec vlomil v gospodarski objekt in odtujil kotel za žganjekuho. Latnik ocenjuje, da je oškodovan za 200 evrov.

Na parkirnem prostoru v Mirni Peči je med 29. 7. in 2. 8. nekdo vlomil v osebni avtomobil. Odtujil ni ničesar, nastala je le premoženjska škoda, povzročena z vlomom.

Na Tolstem Vrhu na območju Šentjerneja je med 31. 7. in 2. 8. neznanec vlomil v počitniško hišo. Odtujil ni ničesar, z vlomom pa je povzročil za okoli 500 evrov škode.

Na Prežihovi ulici v Brežicah je med 24. 7. in 2. 8. nekdo vlomil v kletne prostore stanovanjskega bloka in odtujil motorno žago.

V Gorenji vasi pri Šmarjeti je med 19. 7. in 2. 8. neznanec izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi vrata vlomil v stanovanjsko hišo. Po prvih ugotovitvah ni ničesar odtujil, nastala je le premoženjska škoda, povzročena z vlomom.

V noči na 3. 8. je v Krškem nekdo vlomil v prostore podjetja in odtujil prenosno blagajno. Policisti so opravili ogled in nadaljujejo s preiskavi in aktivnostmi za izsleditev storilca.

Na parkirnem prostoru na Šegovi ulici v Novem mestu je med 1. 8. in 3. 8. neznanec poskušal vlomiti v osebni avtomobil. V notranjost mu ni uspelo priti, z vlomom pa je povzročil za okoli 1.500 evrov škode.

V kraju Rodine na območju Črnomlja je med 27. 7. in 3. 8. nekdo vlomil v zidanico in odtujil več pločevink s pijačo, posodo z gorivom in električne vodnike.

V Birčni vasi je 3. 8. nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi vrata vlomil v stanovanjsko hišo. Pregledal je prostore in našel ter odtujil lovsko puško in naboje. Okoliščine policisti še preiskujejo.

V Malem Gabru na območju PP Trebnje je 3. 8. neznanec vlomil v stanovanjsko hišo. Odtujil ni ničesar, nastala je le premoženjska škoda, povzročena z vlomom.

Na parkirnem prostoru Šumeči Potok v Gabrju je 3. 8. nekdo vlomil v osebni avtomobil. Odtujil ni ničesar, z vlomom pa je povzročil za okoli 1.200 evrov škode.

V Škrjančah pri Novem mestu je 3. 8. neznanec skozi delno odprto okno osebnega avtomobila segel v notranjost in odtujil mobilni telefon in denarnico z dokumenti, bančno kartico in gotovino.

JAVNI RED IN MIR

Posredovali zaradi pretepov

Policisti PP Krško so bili 2. 8. nekaj pred 17. uro obveščeni, da naj bi se pred stanovanjskim blokom na območju Senovega pretepali dve osebi. Zbrali so obvestila in ugotovili, da je prišlo do spora in pretepa med mladoletnikom in 23-letnikom. Zaradi kršitev javnega reda in miru bodo 23-letniku izdali plačilni nalog, zoper mladoletnika pa na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Brežiški policisti so v noči na 4. 8. posredovali zaradi kršitve javnega reda in miru v Bračni vasi. Ugotovili so, da je 27-letni moški, ki je bil pod vplivom alkohola, razbijal v stanovanjski hiši, žalil je svojo partnerko in jo fizično napadel. Tudi po prihodu policistov se ni pomiril in ni upošteval ukazov, zato so mu odvzeli prostost in ga odpeljali v prostore za pridržanje. Zaradi kršitev javnega reda in miru mu bodo izdali plačilni nalog.

V noči na 4. 8. so policisti PP Metlika posredovali zaradi nasilnega vedenja mladoletnika v naselju Svržaki. 17-letnik, ki je bil pod vplivom alkohola, se je sprl s svojci, jih žalil in spodbujal k pretepu. Tudi po prihodu policistov se ni pomiril in ni upošteval ukazov, zato so zoper njega uporabili prisilna sredstva, ga obvladali in odpeljali v prostore za pridržanje. O kršitvah bodo z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Nedovoljeni prehodi državne meje

Policisti so med 26. 7. in 29. 7. na območju PP Brežice (Dobova, Obrežje, Rigonce, Loče,  Rakovec, Kapele, Slovenska vas, Brezje pri Veliki Dolini, Nova vas pri Mokricah, Cerklje ob Krki, Cirnik) izsledili in prijeli 249 državljanov Sirije, 153 državljanov Afganistana, 36 državljanov Egipta, 14 državljanov Turčije, deset državljanov Indije, osem državljanov Palestine, osem državljanov Bangladeša, sedem državljanov Kitajske, sedem državljanov Pakistana, sedem državljanov Maroka, sedem državljanov Iraka, sedem državljanov Indije, šest državljanov Šrilanke, pet državljanov Konga, tri državljane Burundija in po enega državljana Libije, Nepala, Gvineje, Angole, Somalije, Kube, Jemna in Alžirije. Na območju PP Črnomelj (Žuniči, Preloka, Stara Lipa, Vinica) so prijeli 22 državljanov Afganistana, 20 državljanov Maroka, štiri državljane Palestine, tri državljane Alžirije, državljana Sirije, državljana Egipta in državljana Slonokoščene obale. Na območju PP Metlika (Drašiči, Krmačina) so prijeli deset državljanov Turčije in tri državljane Sirije. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo, še niso zaključeni.

Povezane objave

Jakob Omrzel je po hudi nesreči v Italiji spet doma

Župan Gregor Macedoni z ministrom za notranje zadeve o romski problematiki

Shod združene iniciative: S transparenti opozorili, da jim je dovolj

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih