Rokometaši danes proti Norveški

VIR: RZS

Slovenska moška rokometna reprezentanca se bo v sredo ob 21.30 v četrtfinalu olimpijskega turnirja, izločilni boji bodo potekali v severnejšem Lillu, pomerila proti Norveški. Gre za ponovitev obračuna z januarskega evropskega prvenstva, ko je v skupinskem delu slavila izbrana vrsta pod vodstvom selektorja Uroša Zormana.

Pred tem slovenski rokometaši Norvežanov niso premagali vse od leta 2016, slavili pa so na treh od zadnjih desetih tekem z njimi.

Slovenci so letos reprezentančno sezono začeli januarja na evropskem prvenstvu in na poti do končnega šestega mesta premagali tudi Norveško v zadnjem krogu prvega skupinskega dela tekmovanja v Berlinu. Norveška reprezentanca je nato turnir končala tri mesta za slovensko, a si je prav tako kot Slovenija sredi marca skozi uspešne kvalifikacije priigrala nastop na olimpijskih igrah.

Za vsako od reprezentanc bo napredovanje v polfinale prvo v zgodovini, saj tudi Norvežani tako kot Slovenci doslej na olimpijskih igrah še niso prišli dlje kot do četrtfinala. Slovenija na olimpijskih igrah nastopa četrtič, Norveška pa tretjič, le nazadnje v Tokiu pa je prišla do četrtfinala, kjer jo je ustavila Danska.

Danska je bila pred osmimi leti v Riu de Janeiru v četrtfinalu premočna tudi za slovensko zasedbo. Takrat je Slovenija sicer sijajno opravila skupinski del tekmovanja, a nato naletela na premočno Dansko, ki je od takrat poleg Francije merilo vsega v moškem rokometu.

Kristjan Horžen se je na tekmi proti Nemčiji odlično odrezal.

Zormanovi varovanci so se tokrat izognili Franciji, še drugi od dveh v zadnjem času najmočnejših zasedb na svetu, potem ko so v skupini A zasedli drugo mesto. To jim je prineslo obračun z Norveško, medtem ko se bodo Francozi pomerili z Nemčijo, zmagovalko slovenske skupine. Preostala četrtfinalna para sta še Španija – Egipt in Danska – Švedska. Slovenija in Norveška sta v spodnji polovici skupaj z Dansko in Švedsko.

Slovenski rokometaši so turnir v Parizu odprli s porazom proti Španiji. Na tekmi so vodili večji del dvoboja, imeli prednost nekaj golov, v zadnjih 20 minutah pa so “premagali sami sebe” ob porazu z 22:25, kot so kasneje povedali slovenskim novinarjem v mešani coni. Jeza je bila večja kot razočaranje, je s takratnimi odzivi namignil Blaž Janc.

Same igre nato Slovenci niso pretirano spreminjali, so pa zmanjšali število nepotrebnih napak, malce izboljšali realizacijo in posledično po vrsti premagali Hrvaško (31:29), Švedsko (29:24) in Japonsko (29:28). Potem ko so si že zagotovili četrtfinalno vstopnico za Lille, so proti Nemčiji, na kateri so odpočili nekaj nosilcev igre, v zadnjem krogu izgubili z 29:36.

To je bilo dovolj za drugo mesto v skupini zaradi boljšega medsebojnega izkupička proti Španiji in Švedski, ki sta končali za njo.

Norvežani so na drugi strani v prvem krogu skupine B premagali Argentino (36:31), nato pa v drugem presenetili še nekoliko razglašene Francoze s 27:22. V tretjem krogu je padla še Madžarska (26:25), preden sta sledila poraza proti Egiptu (25:26) in vsaj na videz premočni Danski (32:25).

Slovenska igra v Parizu sloni na čvrsti obrambi, v kateri največ dela opravi trojica v srednjem bloku Blaž Blagotinšek, Matej Gaber in Borut Mačkovšek, a je slednji manjkal na zadnjih dveh tekmah zaradi oteklega kolena.

V vratih blesti predvsem Klemen Ferlin, ki je proti Švedom v drugem polčasu zaklenil vrata in slovenski izbrani vrsti pomagal dvigniti samozavest pred morebitnimi spopadi v izločilnih bojih.

V napadu, kjer Slovenci stavijo predvsem na hitrost, je v življenjski formi Aleks Vlah, drugi najboljši strelec dosedanjega olimpijskega turnirja s 35 goli. Igra z nižjo postavo, tudi z odličnim Blažem Jancem na desnem zunanjem, pa tekmecem povzroča ogromno težav. Pri organizaciji ima Zorman v rokavu več asov, vključno s fizično bolje pripravljenim Deanom Bombačem.

“Naslednja tekma je tista, ki jo moramo dobiti. Če bi kdo pred turnirjem rekel, da bomo že pred zadnjo tekmo četrtfinalisti, bi se mu smejal. A s tako igro so zrasla naša pričakovanja. Ničesar se ne bojimo in samozavestno gremo v četrtfinale. Pomembno je, da smo privarčevali tudi nekaj moči,” je po zadnji tekmi v skupini dejal Janc.

Norvežani upe polagajo predvsem v zunanjo linijo s Haraldom Reinkindom, Tobiasom Groendahlom in za zdaj še zadržanim Sanderjem Sagosenom. Nevaren je z desnega krila tudi Alexander Blonz, poleg Groendahla eden najmlajših v sicer izkušeni selekciji trenerja Jonasa Willeja. Manjka jim predvsem boljši vratarski prispevek Torbjoerna Bergeruda.

Dvoboj v Lillu na nogometnem stadionu Pierre Mauroy se bo začel ob 21.30.

Povezane objave

Jakob Omrzel je po hudi nesreči v Italiji spet doma

Župan Gregor Macedoni z ministrom za notranje zadeve o romski problematiki

Shod združene iniciative: S transparenti opozorili, da jim je dovolj

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih