Umetnost popolne peke

Priprava hrane na žaru je umetnost, ki zahteva potrpežljivost, spretnost in znanje. Če želite, da bo vaš naslednji piknik prava kulinarična poslastica, je tu nekaj skrivnosti, ki vam bodo pomagale postati pravi mojster žara.

Izbira pravega mesa

Kakovost mesa je ključnega pomena za uspešen žar. Izberite sveže in kakovostno meso iz lokalne mesnice. Pri govedini in svinjini bodite pozorni na marmoriranost (maščobne žilice), ki mesu daje sočnost in okus.

Priprava in mariniranje

Mariniranje mesa pred peko je pomembno za dodajanje okusa in mehčanje. Osnovna marinada naj vsebuje olje, kislino (kis, limonin sok), sol, sladkor ter začimbe po okusu. Meso marinirajte vsaj eno uro, še bolje pa čez noč.

Priprava žara

Pravi žar je temelj do popolne peke. Uporabite oglje ali les za klasičen dimljen okus. Oglje naj bo dobro razgreto, preden začnete peči. Uporabite tudi različne vrste lesa za dodajanje edinstvenih arom.

Temperatura in čas pečenja

Vsaka vrsta mesa zahteva svojo temperaturo in čas pečenja. Uporabite termometer za meso, da dosežete pravo temperaturo in se izognete prepečenju. Za govedino je notranja temperatura srednje pečenega mesa okoli 57 °C, za piščanca pa 74 °C.

Počivanje mesa

Po peki pustite meso počivati vsaj 5-10 minut. To omogoča, da se sokovi enakomerno porazdelijo in meso ostane sočno.

Povezane objave

Jakob Omrzel je po hudi nesreči v Italiji spet doma

Župan Gregor Macedoni z ministrom za notranje zadeve o romski problematiki

Shod združene iniciative: S transparenti opozorili, da jim je dovolj

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih