Začetek novega življenja

Porod je fizično in tudi psihično zahtevno stanje. Mame rade rečemo, da je to najhujša bolečina, ki pa jo takoj po rojstvu otroka pozabimo. Skozi proces poroda, skozi paleto čustev in stanj, porodnico spremljajo babice, ki imajo v Novem mestu bogato in dolgo zgodovino.  Sicer se Novomeška porodnišnica lahko ponaša s pridobljenim certifikatom Novorojencem prijazna porodnišnica, kar med drugim pomeni 24-urno sobivanje mame in novorojenčka – rooming in. Institucija predstavlja pomemben element Novega mesta in okolice.

Porodnišnica Novo mesto ima bogato zgodovino, ki sega več kot 150 let nazaj. Prva omemba zdravstvene ustanove na tem območju, ki je skrbela za porodnice, je iz leta 1867, ko je bil ustanovljen “Mestni zavod za obolele”. V tem obdobju je porodništvo bilo še v povojih, postopoma pa se je razvijalo v moderno zdravstveno ustanovo.

V 20. stoletju je bolnišnica, ki je vključevala tudi porodnišnico, doživela več pomembnih prenov in nadgradenj. Eden ključnih mejnikov je bil v 70-ih letih, ko je bila zgrajena nova stavba, ki je omogočila boljše pogoje za porodnice in novorojenčke. Danes Porodnišnica Novo mesto sodi pod Splošno bolnišnico Novo mesto, ki je regionalni zdravstveni center z raznovrstnimi medicinskimi storitvami​.

Porodnišnica Novo mesto se lahko pohvali z moderno opremo in različnimi metodami poroda, vključno s porodnimi stolčki, možnostjo poroda na boku ali sede, ter sodobnimi načini lajšanja bolečin, kot so smejalni plin, epiduralna analgezija in TENS. Posebno pozornost posvečajo tudi potrebam in željam porodnic, vključno z možnostjo nadstandardnih nastanitev po porodu, kar omogoča boljše pogoje za družine​.

Danes je porodnišnica prepoznana po svojem pristopu k naravnemu porodu in podpori porodnicam pri njihovih željah glede poroda, kar vključuje tudi porod v vodi, če ni zapletov. Tako se prilagajajo sodobnim potrebam in trendom, hkrati pa ohranjajo visoko raven strokovnosti in varnosti.

Vse večji obisk porodnišnice Novo mesto morda povezan z možnostjo nadstandardnih nastanitev po porodu. Prve dni po porodu, ko otročnice spoznavajo svojega novorojenčka in svojo novo vlogo, si želijo zasebnosti, a tudi družbe in podpore partnerja ali družine.

Splošna bolnišnica Novo mesto.

Pomen babice

V sodobnem času nosečnice pogosto pridejo v porodnišnico z določenimi pričakovanji in načrti za porod. Babice in zdravstveno osebje se temu prilagajajo, ob tem pa skrbijo za strokovnost, kakovost in varnost. Pomembno je tudi sodelovanje različnih zdravstvenih profilov, da se zagotovi celovita oskrba nosečnic, porodnic in novorojenčkov. V preteklih letih se je poudarek premaknil k večji avtonomiji babic in celoviti babiški oskrbi, ki vključuje podporo od nosečnosti do poporodnega obdobja.

 Tudi babice imajo v Novem mestu dolgo zgodovino. V preteklosti so bile babice edine usposobljene za pomoč porodnicam, saj je bil dostop do zdravstvene oskrbe omejen. Babištvo je bilo izjemno cenjeno, saj so bile babice pogosto tudi tiste, ki so zagotavljale zdravstveno nego otročnic in novorojenčkov. V 20. stoletju so se začeli večji premiki v zdravstvenem sistemu, s čimer se je izboljšala usposobljenost babic in povečala vloga zdravstvenih ustanov pri porodništvu.

Danes je poklic babice v Novem mestu, kot drugod po Sloveniji, dobro urejen in strokovno podprt. Babice tesno sodelujejo s porodničarji, kar zagotavlja visok nivo zdravstvene oskrbe. V preteklosti je bil babiški poklic v porodnišnici bolj podrejen medicinski znanosti, danes pa je sodelovanje med babicami in porodničarji bolj partnersko, dopolnjujoče in temelji na medsebojnem spoštovanju.

Babice se v svoji karieri srečujejo z mnogimi lepimi, a tudi težkimi trenutki. Porod je nepredvidljiv proces in včasih pride do zapletov, ki zahtevajo hitro in strokovno posredovanje. Kljub temu pa babice v večini primerov doživljajo srečne trenutke, ki so poseben privilegij tega poklica.

 

Povezane objave

Cesta Vavta vas-Dolenjske Toplice-Podturn bo po novem zaprta od ponedeljka

V zbornici zdravstvene nege za uvedbo babiških ambulant

Jakob Omrzel je po hudi nesreči v Italiji spet doma

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih