Zvok kitare in neskončni večeri – Rgt tabor v dobah uspešno zaključen

Zanesljivost, zvestoba, prijaznost, pripravljenost pomagati, discipliniranost, vedrost, pogum, plemenitost, spoštljivost, vedoželjnost, varčnost in zdrav življenjski slog so lastnosti, ki predstavljajo dvanajst taborniških zakonov, po katerih naj bi se ravnali vsi taborniki. V tednu med 6. julijem in 13. julijem so člani Rodu gorjanskih tabornikov taborili v Dobah pri Kostanjevici na Krki.

Letni tabori so za tabornike vrhunec in hkrati tudi zaključek leta. Skozi večdnevno druženje se naučijo preživetja v naravi, socialnih veščin, sklenejo nova prijateljstva in se predvsem zabavajo. Na taboru so otroci razdeljeni v dve starostni skupini – medvedke in čebelice, ki so starostna skupina otrok med 1. in 5. razredom, ter gozdovnike in gozdovnice, ki so starostna skupina otrok med 6. in 9. razredom. Vodstvo rodu je s postavljanjem tabora začelo v sredo, 3. 7., ter do prihoda otrok, sobote, 6. 7., postavilo celoten tabor in pripravilo vse potrebno za prihod otrok.

V soboto so otroci na taborni prostor prišli med deveto in deseto uro. Medvedke in čebelice (MČ-ji) so pričeli s spoznavanjem uporabe noža ter hojo po slacklinu. Gozdovniki in gozdovnice (GG-ji) pa so si postavili šotore in začeli s postavitvijo zanimivih ter uporabnih pionirskih objektov. Dan smo zaključili ob tabornem ognju, kitari ter zabavnem prikazu pravil na taboru.

Nedeljsko jutro smo začeli z jutranjo telovadbo, MČ-ji pa so nadaljevali s prvo pomočjo in lovom na lisico. Medtem so se GG-ji bojevali s penastimi sabljami, meči in loki. Popoldan so se tudi MČ-ji preizkusili v bojevanju, GG-ji pa so dokončali pionirske objekte.

Ponedeljek smo začeli z glasbo in plesom. MČ-ji so si izdelali vodove kotičke v gozdu ter uživali v prijetno ohlajeni Krki. GG-ji so odšli na bivakiranje. Bivake so si postavili iz cerad in v njih prespali dvakrat. MČ-ji so popoldan začeli z izdelavo lokov iz leske ter si na ognju skuhali odlično večerjo.

V torek so bili v taboru samo najmlajši, ki so se preizkusili v postavljanju šotorov iz dveh šotork. Popoldan so se zabavali ob vodnih teambuilding igrah in kopanju. GG-ji pa so se na bivaku naučili različnih načinov netenja ognja in spoznavali različne veščine preživetja v naravi. Popoldan so se podružili s prijatelji iz Rodu aragonitnih ježkov Cerkno, ki so taborili blizu nas. S taborniki iz Rodu aragonitnih ježkov Cerkno smo sodelovali skozi celoten tabor. Zvečer so se ob igri Gozdna modrost z njimi podružili tudi mlajši.

V sredo so nas obiskali gasilci iz letališča Cerklje ob Krki in za nas pripravili zanimiv program tekmovanja v gašenju in vodnih igrah ter jim predstavili delo gasilcev. Otroci so ob tem obisku noro uživali. Medtem so se GG-ji s širokimi nasmehi in nekaj piki komarjev več vrnili z bivaka. Uspešno so si prisvojili zastavo sosednjih tabornikov in si zagotovili sladke palačinke. MČ-ji pa so noč preživeli izven tabora, v trdno postavljenih bivakih iz šotork. Dan smo zaključili s pestro tekmo vodnikov.

V četrtek je potekal olimpijski dan. MČ-ji so imeli dopoldan taborniški mnogoboj, GG-ji pa so se odpravili na orientacijo, kjer so se družili s prijatelji iz Cerknega. Popoldan smo se pomerili v vodnih olimpijskih igrah, GG-ji pa so izdelali bakle za večer ljubezni. Olimpijski dan smo zaključili s taborniško poroko treh parov iz Novega mesta in Cerknega.

V petek smo se odpravili na izlet v Kostanjevico. GG-ji, ki so opravljali veščino čolnarja, so se pripeljali kar s kanuji. Popoldan smo se MČ-ji preizkusili v dveh različnih escape roomih, GG-ji pa so nadgradili svoje znanje o risanju skice terena. Popoldan smo imeli tudi krst članov, ki so bili na taboru prvič, večer pa smo zaključili z bitko talentov, kjer so se predstavili člani obeh starostnih skupin in nas navdušili z izvrstnimi nastopi.

V soboto smo spakirali, pospravili tabor, se še zadnjič ohladili v Krki ter tabor zaključili s zaključnim zborom in podelitvijo zasluženih nagrad. Vodstvo rodu je na tabornem prostoru ostalo še nekaj dni, da so taborni prostor vrnili v prvotno stanje.

Za nami je še en zelo uspešen tabor, za katerega upamo, da vam bo ostal v lepem spominu. Zahvaljujemo se vsem vodnikom, ki so svoje delo opravljali prostovoljno, in vsem staršem za zaupanje. Mi že odštevamo do začetka taborniškega leta in novih dogodivščin, ki so pred nami!

BESEDILO: Val Klinar, Alja Dravinec
FOTOGRAFIJE: Alja Dravinec

Povezane objave

Jakob Omrzel je po hudi nesreči v Italiji spet doma

Župan Gregor Macedoni z ministrom za notranje zadeve o romski problematiki

Shod združene iniciative: S transparenti opozorili, da jim je dovolj

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih