fbpx
Mestnik
gobe
Aktualno

Previdno, da iz gozda ne prinesete še kazni!

Gobarjenje je ena izmed najbolj priljubljenih dejavnosti med ljubitelji narave v Sloveniji. Zaradi bogate biotske raznovrstnosti in obsežnih gozdov, ki prekrivajo skoraj polovico države, je Slovenija pravi raj za nabiralce gob. Ta dejavnost prinaša užitek ob sprehajanju po naravi in iskanju užitnih gob, vendar zahteva tudi previdnost in spoštovanje določenih pravil.

Gobarjenje ima v Sloveniji globoke korenine in je skozi leta postalo priljubljena rekreativna dejavnost. Ljubitelji gob se vsako jesen množično odpravljajo v gozdove, kjer iščejo vrsto užitnih gob, kot so jurčki, lisičke, dežnikarice in mavrahi. Gre za združevanje prijetnega s koristnim – sprostitev v naravi in nabiranje okusnega in hranljivega naravnega bogastva.

Pozor: Nevarnosti pri gobarjenju

Čeprav gobarjenje prinaša veliko užitkov, zahteva previdnost. Nepoznavanje gob in njihovih značilnosti lahko vodi do nabiranja strupenih vrst, kar ima lahko resne posledice za zdravje. V Sloveniji rastejo tako užitne kot zelo strupene gobe, ki so si na videz lahko precej podobne. Najbolj znana smrtonosna goba je zelena mušnica, ki jo ljudje včasih zamenjajo z užitnimi vrstami. Zato je pomembno, da se nabiralci gob predhodno poučijo o različnih vrstah gob in njihovih značilnostih, pri čemer so lahko v pomoč tudi različni priročniki ali aplikacije za prepoznavanje gob. V primeru dvoma se vedno priporoča, da gob ne nabiramo.

Zakonske omejitve pri gobarjenju

V Sloveniji je gobarjenje zakonsko urejeno, saj se želi zavarovati naravno okolje in preprečiti pretirano izkoriščanje gozdov. Posamezniki lahko nabirajo do dva kilograma gob na dan za lastno uporabo. Nabiranje v večjih količinah ali za prodajo zahteva posebno dovoljenje.

Kazni za kršitev teh omejitev segajo od 250 do 2500 evrov za fizične osebe, za pravne osebe pa so kazni še višje.

Pomembno je tudi, da gobe nabiramo pravilno. Priporoča se, da jih odrezujemo z nožem in shranjujemo v pletene košare, da se ohrani njihova kakovost. Nabiranje redkih ali ogroženih vrst gob je strogo prepovedano, prav tako uničevanje njihovega habitata.

Ste lastnik gozda?

Zakon o gozdovih lastnikom gozdov določa, da morajo dopustiti rekreativno nabiranje plodov tudi nelastnikom gozdov.

Lahko pa lastniki gozda rekreativno nabiranje tudi prepove. Kako? Predlog za prepoved nabiranja lastniki oddajo na svoji občini. Občinska uprava nato o predlogu odloča na podlagi strokovnega mnenja zavoda za gozdove. “Če zavod presodi, da je predlog za prepoved utemeljen, izdajo odločbo, v kateri je med drugim navedeno tudi, da je lastnik gozda dolžan na lastne stroške in na primeren način objaviti in označiti, da je v njegovem gozdu prepovedano nabiranje plodov,” sporoča Zavod za gozdove.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih