fbpx
Mestnik
Na levi Dušan Badovinac, na desni Goran Grdić. Foto: osebni arhiv Gorana Grdića.
Aktualno Dolenjska kulinarika Izbor uredništva Kulinarika Narava & zdravje

Zlati Ghee ali maslo naših prababic: dobro v meni pozdravlja dobro v tebi

Zlati Ghee je kuhano oziroma prečiščeno maslo. Pravijo mu tudi kulinarično zlato, ki je nepogrešljivo v različnih tradicionalnih kuhinjah in domovih sveta. V Sloveniji smo ga uporabljali do prihoda hladilnikov, takrat pa je postalo popularno surovo maslo, ki se sicer hitreje pokvari. Naše prababice so ga poznale tudi pod imenom žonta ali masunek, v Sloveniji ga danes najdemo pod blagovno znamko Zlati Ghee v približno 250 ekoloških trgovinah, v trgovinah Spar, Tuš, Mercator, Lidl in Hofer. Ideja za blagovno znamko je nastala v Novem mestu, njen snovalec pa je Novomeščan Goran Grdić, ki je združil moči z Belokranjcem Dušanom Badovincem v Zavodu za zdravo življenje.

Kaj je ghee?

Ghee je tradicionalna oblika kuhanega masla, ki ima bogato zgodovino in se pogosto uporablja v ajurvedski in indijski kuhinji. Slovenska kulinarična zgodovina žonte pa je na žalost potonila v pozabo s prihodom hladilnikov. To hranljivo maslo ima edinstveno aromo in okus, ki ga ločuje od običajnega masla, imelo pa naj bi tudi večje koristi za naše zdravje kot surovo maslo in ostala olja.

Izvor

Ghee naj bi izviral iz Indije, kjer njegova uporaba sega nazaj več tisoč let. Prvotno so ga izdelovali iz kravjega mleka, čemur sledi postopek dolgotrajnega kuhanja, da se iz njega odstrani vlaga, ogljikovi hidrati in mlečni delci. Nastane čisto zlato olje, ki se imenuje ghee. Tradicionalno se ghee uporablja kot pomembna sestavina v indijski kuhinji za pripravo različnih jedi kot so recimo riž, curry, pečen krompir …

Ghee ima edinstveno oreščkasto aromo, ki je globlja in širša od surovega masla. Proces kuhanja odstrani vodo, ogljikove hidrate, kazein in laktozo, zato je ghee primeren tudi za ljudi z laktozno intoleranco.

Visoka točka dimljenja

Ena najbolj priljubljenih lastnosti gheea je njegova visoka točka dimljenja. To pomeni, da je ghee odličen za kuhanje na visokih temperaturah, saj se ne zažge tako hitro kot običajno maslo. Tako je idealno za pečenje, cvrtje in praženje, saj ohrani svoje hranilne vrednosti in okus, ne da bi pri tem nastale škodljive snovi.

Bogat s hranili

Ghee je zelo hranljiv in bogat z esencialnimi maščobnimi kislinami, vitaminom A, D, E in K ter antioksidanti. Esencialne maščobne kisline so ključne za zdravje srca in možganov ter prispevajo k pravilnemu delovanju hormonov in imunskega sistema. Vitamin A je koristen za ohranjanje zdrave kože in vida, medtem ko vitamin D prispeva k zdravju kosti. Vitamin E je močan antioksidant, ki ščiti celice pred oksidativnim stresom, medtem ko vitamin K igra ključno vlogo pri strjevanju krvi.

Koristi za zdravje

Poleg bogate prehranske vrednosti naj bi imel ghee tudi številne koristi za zdravje. Zaradi svoje antioksidativne narave naj bi pomagal pri zmanjševanju vnetja v telesu in izboljševal prebavo. Ghee naj bi prispeval tudi k zniževanju slabega holesterola in spodbujal zdravje srca.

Ghee vsebuje maščobe, ki pomagajo pri absorpciji hranil iz drugih živil, zato je odličen dodatek k prehrani. V ajurvedski medicini se ghee uporablja tudi za podporo zdravju možganov in živčnemu sistemu, saj naj bi pomagal pri uravnavanju uma in spodbujal spomin.

Uporaba

Ghee je zelo vsestranski izdelek in se lahko uporablja tako za kuhanje kot tudi za aromatiziranje različnih jedi. Lahko ga uporabljate namesto olja ali masla pri peki, cvrtju in praženju. Prav tako je odličen za pripravo začimb, saj poudari njihove arome in okuse.

Ljudje, ki se izogibajo laktozi ali kazeinu, lahko ghee uporabljajo kot alternativo običajnemu maslu. Zaradi svoje dolge obstojnosti se ghee ne kvari tako hitro kot maslo, zato ga lahko hranite v zaprti posodi na sobni temperaturi.

Začetek zgodbe Zlatega Gheeja

Goran Grdić si je v devetdestih letih kot eden izmed prvih vegetarijancev moral kuhati hrano sam, ker še ni bilo restavracij, ki bi ponujale brezmesne jedi. Večkrat je tudi potoval v Indijo, kjer pa je hrana imela boljši okus kot tista izpod njegove kuhalnice. Opazil je, da v posebnem olju najprej prepražijo začimbe in šele potem zelenjavo. Ko je sam poskusil to tehniko, so se mu na vseh oljih začimbe zažgale. Pri naslednjem potovanju je Indijce vprašal, katero olje uporabljajo pri kuhi. Zaupali so mu, da gre za ghee.

Starejši ljudje na Dolenjskem so mu zaupali, da prekuhano maslo poznajo, ko jih je začel spraševati o zgodovini slovenske kulinarike. Z žonto so nekoč 9 dni mazilili novorojenčke, ko so se rodili (beseda ghee v sanskrtu pomeni maziljenje). V srednjem veku v bojih so na puščice dajali ghee, ki je gorel tudi ob stiku s tkanino.

Na Bregu, kjer je živel okrog leta 2000, je začel kuhati maslo kar doma. Nastal je nov hobi, s prečiščenim maslom pa je začel zalagati svoje prijatelje.

Namen in nastanek Zlatega Gheeja

V ozadju kuhanja gheeja je bil name zaščite živali (govedo na pašniku, dovolj prostora v hlevu, …), ki je potem vodila v ustanovitev Zavoda za zdravo življenje, ki sta ga leta 2009 ustanovila z Dušanom Badovincem, ki pa se je takrat ukvarjal z zvočnimi kopeli z gongi.

Nastal je Zlati Ghee. Pričetek proizvodnje tega produkta pa se začne pri kravicah. Krave se med sončnim obdobjem pasejo po hribovitih, gričevnatih in ravninskih pašnikih. Njihov življenjski prostor je poln različno obarvanih rož in zelišč, imajo čisto vodo ter so na svežem zraku. Sama proizvodnja poteka ročno, med kuhanjem gheeja pa zvoki gongov skrbijo za prijetno počutje kuharjev, ki ghee kuhajo vsaj 48 ur, preden ga začnejo ohlajati in pripravljati na pakiranje.

Domače okolje je bilo zanju v izredno podporo in pomoč, predvsem jima je veliko pomagal veterinar Aljoša Beljan z inšpekcije za varno hrano ter tiskar Šepic, ki jima je na pričetku poti odložil plačilo računa kar za dve leti.

Ekološko certificirani produkti

Iz gheeja so postopoma razvili različne produkte kot so sladki in slani namazi (s sezamom, čemažem, tartufato, lešniki, čokolado, jagodičevjem …), v ponudbi imajo tudi pokovko, ovčji in kozji ghee, vsi izdelki pa so zaščiteni z ekološkim certifikatom.

Vsak produkt Zlatega Gheeja gre na analizo, kjer pridobijo točne podatke vsebnosti palmitinske, lavrinske, stearinske in maslene kisline, ki pozitivno vplivajo na zdravje, predvsem pa za kožo. Sčasoma so tako razvili tudi kremo za obraz (in telo). Pridobili so tudi več sejemskih nagrad za svoje produkte.

Kje kuhajo na Zlatem Gheeju?

Na Zlatem Gheeju kuha kar nekaj restavracij v Sloveniji: Skaručna, Restavracija AS, Origano, Makalonca, Hiša kulinarike Manna, Kavarna Rog itd. Kmalu pa prihaja tudi v dve novomeški restavraciji. Kam, pa naj zaenkrat ostane skrivnost.

Kaj nosi prihodnost?

Dobro se z dobrim vrača, tako da so trenutno v pripravi koncepta zavetišča za živali v Sloveniji v sodelovanju z Avstrijo, kjer teličkov ne bi odvzemali mamam, živali pa tudi ne bi šle v zakol, uporabili bi njihov gnoj, ki bi ga predelali v gnojivo. Samo od viška mleka bi nastajali proizvodi za našo prehrano. Naravi želijo vrniti nazaj, ker imamo samo eno Zemljo, in postaviti standarde za prvi slovenski certifikat nenasilja za živalske produkte.

D.B.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih