fbpx
Mestnik
šola, učenje, učenci
Aktualno Izbor uredništva Novice Starševstvo & otroci Vrtci, šole, študij

“Osredotočite se na znanje in ne na ocene”

Pričetek novega šolskega leta je lahko malce zastrašujoč, hkrati pa tudi vznemirljiv, kajti predstavlja nov izziv.  Učenci in dijaki imajo pred seboj leto, ko dobijo nove učitelje in profesorje, morda nove sošolce ter predmete. Vsako šolsko leto napredujejo pri učni snovi. Kako se pripraviti na novo šolsko leto, da bo šola čim manj stresna?

Ob začetku leta je dobro upoštevati nekaj pravil. Organizacija igra ključno vlogo: pripravite si pregleden urnik pouka in aktivnosti. Načrtujte čas za opravljanje domačih nalog. Preverite učbenike, delovne zvezke in ostalo gradivo, ki ga potrebujete pri posameznem predmetu. Pomembno pa je, da si vzamete tudi čas za rekreacijo in sprostitev, s katerimi se lažje premaguje pritiske.

Ne pozabite na ključno: komunikacijo s sošolci in učitelji oz. profesorji. Aktivno sodelujte v razrednih debatah, skupinskih projektih ter postavljajte vprašanja, ko česa ne razumete. Ne bojte se vprašati za nasvet, saj so učitelji oz. profesorji tam, da vam pomagajo. Potrudite se za dober odnos z učiteljem oz. profesorjem, tako vam bo hitreje priskočil na pomoč, če jo boste potrebovali.

Pomembno je, da skrbite za svoje zdravje. Poskrbite, da boste dovolj spali, jedli uravnoteženo prehrano ter poskrbeli za gibanje, kajti redna telesna aktivnost vpliva na vašo koncentracijo in sposobnost učenja. Zastavite si realne cilje glede učenja in dosežkov, pri čemer se osredotočite na korake do cilja.

V digitalni dobi si pri učenju lahko pomagate tudi z umetno inteligenco.  Socratis je recimo Googlova izobraževalna aplikacija, ki uporablja umetno inteligenco. Če naloge ne znate rešiti, jo fotografirate, povezala pa vas bo z viri, ki vam bodo pomagali pri reševanju le te.

Osredotočite se na znanje in ne na ocene. Kajti le z znanjem lahko dosežete boljše razumevanje sveta okoli sebe, lažje premagate izzive ter hodite po poti uresničevanja svojega potenciala in prispevate k napredku družbe.

Zapomnite si tudi to, da se na začetku vse zdi kot en velik zalogaj, vendar se lahko s pravo motivacijo, trudom in podporo soočite z vsakim šolskim izzivom. S pozitivno naravnanostjo in odprtostjo za učenje boste ustvarili odlično izhodišče za uspešno šolsko leto.

Srečno!

D.B.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih