fbpx
Mestnik
Aktualno Izbor uredništva Izlet Narava & zdravje

Tudi poleti na gaško doživetje

Smučarski center Gače s starim imenom Smučišče Bela, ki leži v neokrnjeni naravi v Komarni vasi na površini 55 ha, je edino smučišče na področju Dolenjske in Bele krajine, ki je priljubljena izletniška točka že od 30. let prejšnjega stoletja.

Ponovno so Gače odprli leta 2016, prvo leto samo pozimi, že drugo leto pa so dodali poletni program in ga z leti razširili.

Če bi Gače obiskali z vaši najmljašimi, ne oklevajte. Tu jih čaka ogromno zabave na trampolinih, gugalnicah in zipline-u, vi pa se lahko medtem osvežite z naravnimi sokovi ter poletnimi koktajli.

Ta delček Dolenjske je razvil prav svojevrstno kulinariko. Ste že slišali za Gaško dilco s sočnim mesom? Zagotovo, če pa ne – vam jo pa priporočamo. Bi morda nekaj drugačnega, nekaj “utrganega”, morda bi vam prijala Utrgana svinjina … Čeprav ste kar nekaj sto kilometrov od morja, za Gače ni težave. Nudijo vam tudi morske dobrote kot je recimo hobotnica izpod peke, ne boste pa razočarani tudi z belokranjskim odojkom ali jagenjčkom.

Če ste se preveč najedli, pa brž na kolo! Na Gačah si lahko privoščite turo s polno vzmetenim kolesom in objamete najdebelejšo jelko v Sloveniji, ogledate si lahko skrite partizanske bolnišnice, ostanke ozkotirne železnice, zbiralnike vode ter repliko keltskega bivališča. V juliju pričakujemo kolesarski maraton MTB Gače, v avgustu pa tekaški maraton Marš na Gače.

Iz centra Gač se lahko odpravite po 6 pešpoteh po Kočevskem Rogu, povzpnete se lahko na Mirno goro, ali pa si ogledate rastišča tisočerih divjih orhidej. To pa še ni vse, divjino lahko doživite tudi za več dni, kjer vas bodo odpeljali na ogled kočevskega medveda, na ribolov in peko ribe na prostem ognju, nabiranja zelišč, prespali pa boste v Kočevskem Rogu. Na teambuilding v naravi lahko podjetniki odpeljejo tudi svoje zaposlene.

Gače ne sedijo na lovorikah, poganjajo jih novosti. Letošnja pridobitev je pustolovski park. Preizkusite se lahko na kar 55 elementih športne opreme, kjer bodo za vas poskrbeli usposobljeni intruktorji na najboljši opremi proizvajalcev Black Diamond, Salewa in Petzl.

Na Gačah večkrat odmeva tudi rock glasba. Njihov oder dobro poznajo Magnifico, Siddharta, Dan D, MRFY ter Joker Out.

Če ste mislili, da se na Gačah dogaja le pozimi, ste se motili. Gas na gače, skozi celo leto!

D.B.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih