fbpx
Mestnik
Aktualno Društva Novice

Božo Kostadinovski: Človek, ki prisluhne

V svetu, ki se vrti čedalje hitreje, so posamezniki, ki izstopajo zaradi svojega predanega prostovoljnega dela, pravi temelji družbe. Ob mednarodnem dnevu prostovoljstva, ki smo ga obeležili 5. decembra, je prav, da izpostavimo ime Božo Kostadinovski. Novomeščan, ki živi v Ribnici, kljub vse hitrejšemu tempu življenja, pušča neizbrisen pečat s svojim humanitarnim društvom Srčni lev.

V obdobju nedavnih poplav je Božo s svojo ekipo pokazal, kako močno in učinkovito lahko deluje srce, ki bije za dobro vseh. »Obdobje poplav je bilo zelo naporno. Vendar smo jaz in moja ekipa dali vse od sebe. Kajti nikoli ne veš, kdaj se lahko znajdeš v podobni situaciji. Bili smo priča neverjetnim zgodbam posameznikov in družin. Po drugi strani pa smo naleteli na neverjeten odziv celotne Dolenjske, kar se pomoči tiče. Kapo dol,« je ponosen Srčni lev.

Prostovoljstvo, kot temeljna vrednota njegovega delovanja, izvira iz osebne izkušnje. »Zakaj rad priskočim na pomoč? Nisem imel najlažjega otroštva. V družini smo se soočali z boleznimi, prizadele so starša, mene, nečaka … In tako sem videl, da bolezen naredi svoje. Zato je dobro, da si pomagamo. Tako gre skozi življenje lažje.« je iskren.

Posamezniki, ki delajo svet prijaznejši

Svetovni dan prostovoljstva, ki vsako leto poteka 5. decembra, nam ponuja priložnost, da se zavemo pomena prostovoljstva in nesebičnega prispevka posameznikov k boljšemu svetu. Božo in Srčni levi so živ dokaz, kako posamezniki lahko naredijo razliko.

Njegova okolica se na dobrodelne akcije odziva nad pričakovanji. »Tudi sodelavci v službi so vedno pripravljeni priskočiti na pomoč. Ne govorimo zaman, da znamo stopiti skupaj.«

Vendar pa dobrodelnost ni brez izzivov. Spomni se primerov, kjer so nekateri posamezniki poskušali izkoristiti njegovo dobroto.

V pogovoru je poudaril odgovornost do donatorjev in posameznikov, ki prispevajo pomoč. »Vse preverim večkrat, družino, službo, da se ne opečem.«

Žoga in dobrodelnost

Čeprav je bil nekoč strasten nogometni trener, je zdaj njegova ljubezen usmerjena v družino in dobrodelno delo. »Prva ljubezen je nogomet. No, z leti se je to spremenilo. Prišla je moja partnerica Maja in dva sončka. Kot nogometni trener nisem več aktiven. Še vedno pa nogomet igram rekreativno ali pa sem kot sodnik prisoten na kakšni od tekem. Rad sem prisoten tudi pri organizaciji kakšnih dobrodelnih turnirjev.« Aktiven je tudi pri društvu Aktivas, ki v Ribnici skrbi za rekreacijo najmlajših.

»Trenutno se ukvarjamo z zaključevanjem dobrodelnega projekta povezanega s poplavami. Pred kratkim smo organizirali tudi dobrodelni koncert za družino, za katero so se zbirala sredstva. Smo v zaključni fazi, da se jim omogoči kar se da normalno življenje,« razkriva trenutno področje dela.

Čeprav mu pomoč sočloveku vzame veliko časa, se trudi ohraniti ravnovesje med dobrodelnostjo, službo in osebnim življenjem. »Ko pridem domov, odložim telefon. Kar je družina bila in vedno bo na prvem mestu. Brez podpore družine ne moreš narediti nič.«

Božo Kostadinovski, ki je tudi prejemnik občinskega priznanja Občine Ribnica, ne le govori o pomoči, ampak jo živi. S posluhom za tiste, ki sočloveka najbolj potrebujejo.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih