fbpx
Mestnik
podgana
Slika je simbolična.
Aktualno Dom Narava & zdravje

Podgane v Podbrezniku

V Podbrezniku je včeraj Komunala Novo mesto v enem izmed blokov opravila deratizacijo, ker so stanovalci opazili podgane na balkonih.

Zaradi gradbišča in slabega vremena naj bi se zatekle k blokom, zato naj stanovalci pazijo, da ne puščajo hrane in odpadkov na balkonih.

Za obvladovanje težav s podganami je pomembno, da se sprejmejo ustrezni ukrepi za preprečevanje njihovega dostopa v stanovanje. To vključuje tesnjenje razpok in lukenj, kjer bi se lahko skrile, hranjenje hrane v zaprtih posodah, odstranjevanje privlačnosti za podgane v obliki odpadkov in dostopnih virov hrane ter uporabo pasti ali klicanje strokovnjakov za zatiranje škodljivcev, če se težava že razvije.

Podgane so lahko problematične v stanovanjih in drugih bivalnih prostorih iz več razlogov:

  • Puščajo iztrebke in urin, kar lahko povzroči onesnaženje in širjenje bolezni. Njihova prisotnost v stanovanju lahko ogrozi zdravje stanovalcev, saj so znane kot prenašalke številnih bolezni.
  • Rade grizejo, da bi obrusile svoje zobe, ki rastejo skozi celotno življenje. To pomeni, da lahko poškodujejo električne žice, pohištvo, izolacijo in druge materiale v stanovanju.
  • Znane so po svoji sposobnosti hitrega razmnoževanja. En sam par podgan in njun potomec lahko v relativno kratkem času povzroči veliko populacijo, kar otežuje obvladovanje njihove prisotnosti.
  • Poleg poškodb, ki jih lahko povzročijo z grizenjem, podgane tudi kopajo pod tlemi in v stenah, kar lahko povzroči strukturne poškodbe.

D.B.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih