fbpx
Mestnik
Aktualno Narava & zdravje Ostalo Psihologija Starševstvo & otroci Zanimivosti & Zabava

Brada in brki: simbola moškosti in upora

Brada in brki niso le modna muha, temveč tudi odsev zgodovine, kulture in družbe. Zgodovina brad in brkov sega nazaj tisoče let. V mnogih kulturah po svetu so bile brade simbol moči, modrosti in avtoritete in v nekaterih kulturah to velja še danes. Po drugi strani je bilo to obrazno okrasje izraz individualnosti in upora.

V starem Egiptu so faraoni in plemiči ponosno nosili brade in brke, da bi utrdili svojo pomembnost. V Grčiji in Rimu so bili brki simbol moškosti, nosili so jih vojaki ter filozofi.

Srednji vek je prinesel različne stile brad in brkov. Vikingi so postali znani po svojih dolgih bradah in brkih, kar je postalo del njihove kulturne identitete. V 19. stoletju je britanska kraljica Viktorija izdala vojaško odredbo, ki je zahtevala, da se britanski vojaki redno brijejo, kar je privedlo do povečanja popularnosti obritih obrazov.

V 20. stoletju so se brade in brki znova vrnili v modo. Hipiji v 60. letih so bili znani po svoji poraščenosti, medtem ko so v 70. letih brki postali simbol gibanja za človekove pravice. Danes se brade vračajo, predvsem zaradi mode. Na trgovskih policah najdemo ogromno izdelkov za nego tega moškega okrasja.

Nega brade in brkov je namreč ključnega pomena za ohranjanje zdravega videza. Tu je nekaj nasvetov: (Daj to v nek kvadratek)

– Brada in brki lahko zadržijo ostanke hrane, olja in umazanije, zato jih je treba redno prati.

– Olja za brado in brke so odličen način za nego las in kože pod njimi.

– Ščetkanje brade in brkov bo pomagalo razporediti naravna olja in preprečiti vozlanje.

– Zdrava prehrana bo spodbujala rast las, vključno z brado in brki.

ALI STE VEDELI:

Najdaljša brada na svetu meri več kot 5,5 metra, najdaljši brki na svetu pa merijo več kot 4,5 metra.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih