fbpx
Mestnik
janja in sanja špičkarjola
Aktualno Dolenjska kulinarika Izbor uredništva Kulinarika Narava & zdravje Pohodništvo

Drugo leto špičkarij Janje in Sanje v Zavetišču pod Špičkom

Kaj se zgodi, ko se srečata nasmejana, topla in zelo kreativna oseba, ki je tudi odlična kuharica, ter redoljubno, podjetno in veseljaško dekle? Recept za uspeh v obliki prijetnega zavetja s čudovitim razgledom, imenovanega Špiček, ki se nahaja na 2192 m nadmorske višine, kjer te postrežejo s kavo, domačim štrudlom, narezano domačo klobaso ali pa vročim ričetom.

Punci Janja in Sanja se poznata več kot 10 let in idejo o oskrbovanju koče sta uresničili tako, da sta začeli spremljati aktualne razpise. Zaupali sta nam, da sta si ogledovali kar nekaj koč, pri koči na Špički pa sta začutili nekaj drugačnega, zapeljala ju je s svojo domačnostjo in toplino (Zavetišče pod Špičkom je sicer v lasti PD Jesenice). Občasno se jima pridružijo ostali prijatelji kot je recimo Maja, ki ji pravita Rozi pa Tina, ki jo kličeta Rženova Tinči.

Janja Nosan, Novomeščanka, je podjetnica, ki vodi kavarno BrivBARnica, kjer spije vsaj dve kavi na dan, kar se za ljubiteljico kave tudi spodobi. Tam tudi streže, ureja papirologijo, se uči brivstva, včasih pa priskoči na pomoč tudi v kuhinji, kar pa je tudi nova pridobitev lokala. Tam se lahko okrepčate s smutiji, riževimi skledami (vegetarijansko in mesno različico) ter veganskim in mesnim wrapom. Janja s sabo nosi vsaj 3 blokce, v katere zapiše idejo takoj, ko ji švignejo po glavi. Ker pa sama pravi, da je težko biti šefica, si včasih privošči sproščanje na kakšni žurki, navsezadnje je preprosto dekle, ki uživa življenje in v njem sprejema različne izzive. Kdor jo pozna, ve da je topla in pridna oseba, ki je hkrati tudi zelo redoljubna.

Sanja Ibrčič je Gorenjka, s katero se je Janja spoznala pred 10 leti. Sanja je 8 let delala na področju kozmetike, potem pa si je zaželela sprememb na poklicnem področju. Rada kuha slovenske tradicionalne jedi, in res je, ljubezen gre še kako skozi želodec, kar lahko poskusite pod Špičkom. Ima pa tudi dar za pisanje objav na družabnih omrežjih (Instagram: podspickom in Facebook – Zavetišče pod Špičkom), ki se jim lahko iz srca nasmejete, a hkrati srce tudi pogrejejo.

Koča ponuja prečudovit razgled, v katerem radi uživata s šalico v roki. Čas se tam pod Špičkom upočasni, skoraj ustavi, tudi dihanje. Sanji pa kdaj le srce hitreje razbija, ko ju obiščejo mladi lepi pohodniki.

Najbolj pogrešata svežo zelenjavo in sadje, ter občasno špagete po bolonjsko. Punci pa sta iznajdljivi, in če si česa res želita, to objavita na družabnih omrežjih in ju s tem potem oskrbijo pohodniki. Pogrešata še pralni stroj, ki bi jima olajšal pranje oblek na roke. Najbolj pa seveda pogrešata svoje bližnje, ki so kar daleč stran, ko koča obratuje.

Anekdota

Zavetišče je v lasti PD Jesenice, kjer sta njuna nadrejena Maja in Hasan. Ker sta bili pridni, se je Maja odločila, da ju za en dan zamenja (seveda sta šli hribolazit na Jalovec). Preden sta jo ucvrli na hrib, sta samo na hitro razložili, kaj je kje. Maja je za pohodnike iskala kavo in seveda neuspešno, ker sta jo poimenovali v “kafiđonka”. Dobro da je našla novo vrečko kave, kajti drugače bi pohodniki ostali brez nje.

Če radi hodite v gore, vsekakor vabljeni k Janji in Sanji vsaj na kavico pod Špiček!

D.B.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih