fbpx
Mestnik
sdr_HDRB
Aktualno Dogodki Izlet

KAM NA IZLET: na ogled kozolcev v Šentrupert

Tudi vas kdaj zamika spoznavanje okoliških krajev? Ste že bili v Šentrupertu v Deželi kozolcev? Gre za prvi muzej na prostem s kozolci, ki bo navdušil mlajše in starejše obiskovalce.

V muzeju je predstavljenih 19 različnih kozolcev, sušilnih naprav, ki izvirajo iz Mirnske doline, le en je iz okolice Ivančne Gorice. Na ta način želijo prikazati razvoj kozolca v časovnem, prostorskem in socialnem pomenu od preprostih sušil do razvojno bogatih oblik dvojnih kozolcev, t. i. toplarjev.

Kozolec je ena od slovenskih znamenitosti, saj so se skozi čas razvili v več tipov in značilnih oblik, kakršnih ne najdemo drugje po svetu.

Muzej se razprostira na 2,5 hektara urejenih površin in ima en kilometer dolgo mrežo sprehajalnih poti.

Deželo kozolcev si lahko ogledate sami, ponujajo pa tudi strokovno vodene oglede. Postavljena so izvirna lesena otroška igrala, v bližini je trgovina s spominki in lokal, v katerem si lahko privoščite kavo ali osvežilno pijačo. Pri njih se vedno veliko dogaja, zato morda ujamete tudi katerega od dogodkov.

KAJ LAHKO POČNETE? Sprehod med kozolci, igra na otroškem igrišču.

STROŠEK IZLETA: Vstopnina za samostojni ogled je 5 EUR (za dijake, študente in upokojence 4 EUR; cena družinske vstopnice pa je 10 EUR). Vodeni ogled je 25 EUR za skupino (cena vstopnice za do 30 oseb v skupini je 4 EUR, nad 30 oseb pa 3 EUR).

HRANA IN PIJAČA: Da.

PRIMERNO ZA OBISK Z OTROŠKIMI VOZIČKI: Da.

PARKIRIŠČE: Da.

DA JIH NAJDETE, V NAVIGACIJO VPIŠETE: Dežela kozolcev Šentrupert

MZL

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih