fbpx
Mestnik
Aktualno Kronika in policijska poročila

PU Novo mesto: Previdno ob obiskih neznancev

Na dvorišče stanovanjske hiše v okolici Metlike sta se okoli 8. ure z osebnim avtomobilom pripeljala neznanca. Starejšemu stanovalcu sta se predstavila kot delavca telekomunikacijskega podjetja in si ogledovala lokacijo za postavitev drogov. Eden izmed njiju je stanovalca pozval, da si z njim ogleda lokacijo oddaljeno od hiše, drugi pa se je nahajal v vozilu.

Občan je posumil, da ga neznanca poskušata okrasti, zato ju je odslovil in o sumljivih okoliščinah obvestil policiste. Oba moška naj bi bila visoka okoli 170 cm in močnejše postave, uporabljala pa naj bi osebni avtomobil znamke Mazda, sive barve, karavan izvedbe. Policisti okoliščine še preverjajo in izvajajo aktivnosti za ugotavljanje identitete neznancev.

Policisti občasno prejemajo obvestila o sumljivih okoliščinah in kaznivih dejanjih, ko neznanci obiskujejo starejše občane in jih z različnimi pretvezami poskušajo zvabiti iz hiš z namenom, da bi jih zamotili in izvršili kaznivo dejanje. V večini primerov občani ravnajo pravilno, saj sumljive osebe odslovijo in o tem obvestijo policijo.

Policija ponovno svetuje previdnost ob obiskih neznancev. Pogosto so žrtve tovrstnih kaznivih dejanj starejši, tatvine pa se dogajajo predvsem v dopoldanskem času. Storilci zamotijo žrtve s pogovorom in se predstavljajo kot delavci elektro, komunalnih ali gradbenih podjetij, odkupovalci železa, serviserji in podobno. Njihov glavni namen je zvabiti žrtev iz hiše in preusmeriti njeno pozornost, medtem pa sostorilci vstopijo v hišo in izvršijo kaznivo dejanje. Oškodovanci največkrat šele po odhodu storilcev ali celo v naslednjih dneh ugotovijo, da so bili žrtve kaznivega dejanja. Občanom svetujejo, da so ob nenapovedanih obiskih neznancev še posebej pozorni. Tujcev naj ne vabijo v hiše in jih imajo ves čas pod nadzorom. Tudi če hišo zapustijo le za kratek čas ali ob delu na bližnjem vrtu, naj vrata zaklepajo in imajo ključ pri sebi. Ob pojavu sumljivih oseb naj bodo pozorni na njihov osebni opis, si zapišejo registrsko številko vozila in o tem takoj obvestijo policijo na številko 113.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih