fbpx
Mestnik
Foto: RKS
Foto: RKS
Aktualno

1. festival prve pomoči

V petek, 20. septembra 2024, je Območno združenje, v okviru Dneva mobilnosti, izvedlo 1. festival prve pomoči z naslovom Na pomoč, narava kaže svojo moč. Dogodek je potekal dopoldne na Glavnem trgu v Novem mestu, katerega je obiskalo več kot 1300 otrok iz vrtcev in osnovnih šol.

Na festivalu so sodelovale organizacije in društva: Policijska postaja Novo mesto, Gasilsko reševalni center Novo mesto, Zdravstveni dom Novo mesto, URSZ Novo mesto, Slovenska vojska – enota Novo mesto, Potapljaški klub Novo mesto in Planinsko društvo Krka. Vsaka je na svoji stojnici ozaveščala kako ravnati v primeru naravnih nesreč ali nesreč povzročenih s strani ljudi. Obiskovalci so spoznali različne vrste nesreč; npr. požar, potres, poplava, nesreče v gorah in pod vodo ter v gospodinjstvu in preventivno ravnanje v primeru le-teh ter varstvo pred nesrečami.

Na festivalu so sodelovale tudi ekipe prve pomoči OŠ Drska, Grm, Šmarjeta in Vavta vas, ki so obiskovalcem prikazovale, kako se oskrbijo poškodbe ali pomaga pri nenadnem stanju, v primeru utopitve, udara strele, opeklin, pika kače, zapore dihalne poti zaradi tujka…, ki nastanejo ob naravnih in drugih nesrečah.

Obiskovalci so na stojnici Območnega združenja RKS Novo mesto prejeli vprašalnik na temo prve pomoči in z obiskom vseh stojnic, dobili odgovore na določena vprašanja. S tem so se naučili, kako pomagati drugim ali sebi v različnih situacijah. Nudenje prve pomoči je obveza vseh ljudi, naše pa je, kako znamo pomagati, zato je zelo pomembno, da z učenjem prve pomoči začnemo že pri najmlajših.

Sekretarka Barbara Ozimek

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih