fbpx
Mestnik
FOTO: Dolenjski muzej Novo mesto.
Aktualno Dogodki Kultura Novice Zanimivosti & Zabava

18. Novomeški likovni dnevi

V razstavišču Dolenjskega muzeja Jakčev dom v Novem mestu se je danes začela petdnevna likovna kolonija 18. Novomeški likovni dnevi, ki se je ob umetniškem vodji Robertu Lozarju udeležuje pet slovenskih umetnikov in gosta iz Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. Ustvarjena dela bodo predstavili na julijski razstavi v Jakčevem domu.

Udeleženci letošnje kolonije so Maša Gala iz Ljubljane, Stojan Grauf iz Maribora, Iris Jambrek iz Zagreba, Anja Jerčič Jakob iz Ljubljane, Adis Lukač iz Sarajeva, Luka Širok iz Šempetra pri Novi Gorici in Lučka Šparovec z Bleda. Častni gost in predavatelj na četrtkovem pogovornem popoldnevu bo akademski slikar in Prešernov nagrajenec Dušan Kirbiš.

Po besedah direktorice Dolenjskega muzeja Jasne Dokl Osolnik se je v novomeški mestni zbirki, ki nastaja ob tej koloniji, do letos nabralo 133 likovnih izdelkov 117 likovnikov iz Slovenije in nekaterih drugih držav. Kolonija v okrilju Dolenjskega muzeja poteka šestnajsto leto. Nekaj na Novomeških likovnih dnevih ustvarjenih del je stalno razstavljenih v prostorih novomeške občinske uprave in rotovža.

Med letošnjo kolonijo bodo v Jakčevem domu v četrtek ob 17. uri pripravili pogovorni popoldan Svoboda in nujnost, na katerega so kot častnega gosta povabili slikarja Dušana Kirbiša. Razstavo 18. Novomeških likovnih dnevov bodo v Jakčevem domu odprli 1. julija. Na ogled bodo do 3. septembra, je navedla kustosinja omenjene novomeške kolonije in Jakčevega doma in Jasna Kocuvan Štukelj.

Kolonijo Novomeški likovni dnevi v Dolenjskem muzeju pripravljajo ob podpori Mestne občine Novo mesto in drugih podpornikov. Skrbnik omenjene mestne zbirke je Dolenjski muzej. Pobudnik kolonije in njen umetniški vodja prvih 15 let je bil novomeški slikar in specialist grafike Janko Orač, poroča STA.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih