fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Kultura

Premierno prikazali film Vzornik Nejca Gazvode

V Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu je v četrtek kinematografsko premiero doživel film Vzornik režiserja in scenarista Nejca Gazvode. Film tematizira medvrstniško nasilje, odvisnost in osamljenost. Pot po kinematografih bo začel 30. novembra.

Svoj najnovejši film je Gazvoda označil za njegov najbolj osebni projekt, “postavljen v najbolj neosebno dobo novejše zgodovine”, so po premieri zapisali v sporočilu za javnost.

Film je absurdna pripoved o absurdnih časih, ki izpostavlja medvrstniško nasilje, osamljenost, dostojanstvo in stisko ter nemoč mladostnika, ki živi z mamo alkoholičarko. Posledično išče podporo pri neznancu, a cena, ki jo plača za to, je visoka. Pripoveduje o prihodu mladoletnika in njegove mame v majhno slovensko mesto, kjer se šolarji po koronskem zaprtju spet vrnejo v razrede. Glavni junak tako prvič v živo spozna sošolce, ki jih je prej spremljal le preko Zooma.

Glavno vlogo je odigral France Mandić, sin uveljavljenih slovenskih igralcev Pie Zemljič in Marka Mandića, osrednji vlogi pa sta odigrala še Mojca Funkl in Jure Henigman.

Film je nastal v koprodukciji med Slovenijo, Češko, Italijo in Srbijo. Finančno ga je podprl tudi Slovenski filmski center.

Vzornik je na letošnjem Festivalu slovenskega filma Portorož prejel nagrado vesna za najboljšo stransko žensko vlogo, ki jo je odigrala Vesna Pernarčič, in vesno za najboljšo kostumografijo, pod katero se je podpisala Katarina Šavs.

To je tretji igrani celovečerni film Gazvode, potem ko je kot scenarist in režiser posnel Izlet iz leta 2011 in Dvojino iz leta 2013. Njegov prvi celovečerni film je prejel številna posebna priznanja na mednarodnih festivalih, osvojil pet nagrad vesna na domačem filmskem festivalu in bil izbran za slovenskega kandidata za nominacijo za mednarodnega oskarja. Kot soscenarist je Gazvoda sodeloval tudi pri filmih Osebna prtljaga Janeza Lapajneta in Razredni sovražnik Roka Bička.

Tudi Vzornika so že predvajali na nekaterih festivalih v tujini, med drugim na festivalih v Cottbusu in Tallinnu.

 

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih