fbpx
Mestnik
jazzinty_2023_profil
Aktualno Kultura

22 let festivala Jazzinty

S ponedeljkom, 14. avgusta se pričenja delavnica in festival Jazzinty 2023, ki se bo predstavil s sloganom “preteklost=prihodnost”. Letošnje leto se bo osredotočal na slovensko in mednarodno glasbeno sceno, saj je to platforma, v katero je Jazzinty 22 let preko delavnice vlagal in izobraževal “kader”. Novost produkcije 2023 bo fokus na ljudski glasbi v sodobnem času. Taka glasba zveni sveže, kreativno in predstavlja pomemben mejnik pri razvoju jazz glasbe nasploh.

Delavnic se bo v letu 2023 udeležilo 40 udeležencev iz kar 13 držav. Pri prijavljenih udeležencih so zaslutili visok nivo in izkušnje prijaviteljev, kar program delavnice močno nadgrajuje.

Delavnica bo potekala pod mentorstvom 7 izjemnih mentorjev, med katerimi najdemo tudi dobitnike in nominirance prestižne nagrade Grammy ter protagoniste sodobnih glasbenih platform.

Festivalski program se osredotoča na slogan letošnje produkcije, ki predstavlja ljudsko glasbo v sodobnem času. Priča bomo eksluzivnim in izjemnim koncertom, ki se bodo odvijali vsak večer ob 20.00 od 14. do 19. avgusta na ploščadi pred Kulturnim centrom Janeza Trdine v Novem mestu.

Koncertom bodo vsak večer od 22.00 sledili tradicionalni jam sessioni v prenovljenem klubu LokalPatriot.

Na festivalu bodo podelili tudi skadateljsko nagrado za najboljšo slovensko jazz kompozicijo “Jazzon 2023”, ki jo bo v sredo, 16.8. ob 20.00 podelila generalna direktorica Direktorata za razvoj kulturnih politik Ministrstva za kulturo, Tjaša Pureber. Podelitvi bo sledil koncert nagrajenca – pianista Matica Štembergerja z zasedbo ter edinstven koncert mentorjev delavnice in najvidnejših imen na sodobni glasbeni sceni – kitarista Pedra Martinsa, klaviaturista Jasona Lindnerja, bobnarja Arthurja Hnatka in basista Panagiotisa Andreoua.

ZNM/DB

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih